ua en ru

Система субсидіювання призвела до надмірного споживання газу, - "Чернівцігаз"

В поточному році 45% тарифних надходжень ПАТ "Чернівцігаз" складають бюджетні відрахування по пільгах та субсидіях у вигляді "паперових розписок". Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

У 2015 - 2016 роках державною допомогою для оплати послуг з газопостачання скористалась рекордна кількість побутових споживачів природного газу – понад 42,7% від загальної кількості абонентів. Відтак, майже половина тарифних надходжень ПАТ "Чернівцігаз" склали не "живі" кошти, а бюджетні зобов’язання у вигляді протоколів взаєморозрахунків. Окрім цього, у споживачів зник стимул до економії газу.

"Проаналізувавши об’єм споживання природного газу населенням, бачимо, що в середньому один субсидіант протягом опалювального сезону 2015-16 рр. спожив близько 1,5 тис. куб. м., натомість споживач, який сплачує за газ "живими" грошима – втричі менше. Крім того, 12,2% одержувачів державної допомоги в Чернівецькій області зовсім припинили сплачувати за газ", - констатує заступник голови правління ПАТ "Чернівцігаз" з постачання та обліку газу Михайло Гаврилюк.

Відтак, на думку компанії, недосконалість діючої системи субсидіювання та не завжди зважені рішення уряду, призвели сьогодні до дефіциту обігових коштів у газорозподільних компаній та надмірних енерговитрат.