ua en ru

Система себе вичерпала і працює на самознищення, - ОД "Український вибір"

Розірвати порочне коло клановості в політиці може тільки громадянське суспільство. Таку думку висловив член координаційної ради Громадського руху "Український вибір" Юрій Загородній.

"У тому, що система себе вичерпала і працює на самознищення, вже немає сумнівів. Спроби застосувати які-небудь хитромудрі схеми до системи, що увійшла в клінч, приречені на невдачу", - заявив Загородній.

Він назвав головною проблемою нинішнього суспільства спроби змінити систему, не оновлюючи її якісно і кількісно. "Ми повинні нарешті зрозуміти, що перезавантаження системи зсередини самої системи не принесе оновлення. Рокіровка і навіть зміна персоналій на політичному олімпі так само неефективна, як і зміна табличок на владних кабінетах", - упевнений експерт.

Він зазначив, що політики, які втратили народну довіру десять років тому, як і раніше знаходяться при владі або ж намагаються її роздобути.

""Наївно вважати, що їхні цілі і методи змінилися. Сьогодні, як і в 2004 році, люди для них лише гарматне м'ясо, яке можна кинути на барикади. Ось тільки цього разу народу не знадобилися роки, щоб розібратися, хто є "who" в українській політиці", - стверджує Загородній.

На думку експерта, система потребує нових облич, дати які може тільки громадянське суспільство. "Громадські організації, котрі не мають політичних амбіцій, чи не паразитують на проблемах народу, здатні генерувати нові ідеї і нові рішення. Тільки громадянське суспільство, наділене правом висловлювати свою волю на всеукраїнських та місцевих референдумах, приймати рішення з життєво важливих питань, контролювати чиновників усіх рівнів, здатне розірвати порочне коло клановості в політиці і вивести країну на якісно новий рівень розвитку", - підсумував експерт.