ua en ru

Бойовики в Сирії застосовували хімічну зброю

Бойовики в Сирії застосовували хімічну зброю Фото: Сирія

Це перше офіційне підтвердження застосування екстремістами хімічної зброї

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) стверджує, що в серпні у Сирії одна з сторін застосувала так званий гірчичний газ, або іприт, - високотоксичну речовину, заборонену міжнародними конвенціями. Про це повідомляє Reuters.

За інформацією агентства, яка ознайомилася з витягами із конфіденційної доповіді комісії ОЗХЗ, отруйні речовини пішли в хід під час боїв у місті Мареа на північ від Алеппо 21 серпня 2015 року.

"Цілком імовірно, що наслідки застосування іприту призвели до смерті дитини", - йдеться в доповіді.

За даними джерела Reuters у дипломатичних колах, хімічну зброю було застосовано під час боїв між бойовиками "Ісламської держави" і однієї з повстанських угруповань.

На початку жовтня в курдських загонах "пешмерга" заявили, що бойовики угрупування "Ісламська держава" обстріляли позиції курдських збройних формувань на півночі Іраку снарядами з іпритом.

Про можливе використання "Ісламською державою" хімічної зброї на територіях Сирії та Іраку раніше заявляли на умовах анонімності представники американської розвідки.

Інформація комісії ОЗХЗ - перше офіційне підтвердження застосування екстремістами хімічної зброї. Доповідь представлять керівництву ООН в кінці листопада.

Нагадаємо, сирійські повстанці збили військовий літак армії Президента країни Башара Асада, використовуючи засоби ППО.