Шведський автоконцерн Saab відновлює виробництво машин

Шведський автоконцерн Saab сьогодні відновлює виробництво автомобілів після майже дворічної перерви в результаті банкрутства компанії. Про це повідомляється в офіційній заяві компанії.

Шведський автоконцерн Saab сьогодні відновлює виробництво автомобілів після майже дворічної перерви в результаті банкрутства компанії. Про це повідомляється в офіційній заяві компанії.

Компанія відновлює виробництво моделі Saab 9-3, яка вперше побачила світ у 1998 р., а нинішнє покоління моделі з'явилося в 2003 р. В перспективі планується замінити бензиновий двигун автомобіля на електричний аналог.

Виробництво поновлене на заводі Трольхеттан на заході Швеції, де зосереджені основні потужності компанії і де автомобіль проводився і раніше. "Вона (машина) дуже схожа, не можна змінити дуже багато всього за один рік. Ми придбали активи тільки в серпні минулого року", - прокоментував запуск конвеєра прес-секретар компанії Майкл Устлунд.

"Наша мета на даний момент була відновити взаємодію з майже постачальниками, а їх майже 400, і забезпечити роботу виробничого обладнання", - додає він.

Проблеми почалися в 2008 р., коли продажі автомобілів почали стрімко знижуватися. Після свого піку в 2006 р. - 133 тис. автомобілів - концерн продав лише 93 тис. в 2008 р. і 27 тис. у 2000 р. Тодішній власник Saab General Motors сам ініціював процедуру банкрутства і в 2010 р. продав шведську нідерландської компанії Swedish Automobile N.V. (SWAN), яка тоді називалася Spyker N.V. Проте вже через рік компанія була змушена подати у окружний суд Венерсборга (Швеція) клопотання про визнання банкрутом компаній Saab Automobile, Saab Automobile Tools і Saab Powertrain.

Після банкрутства автомобільний підрозділ Saab, викупила китайсько-шведська інвестиційна група National Electric Vehicle Sweden (Nevs). Нові власники планують сфокусуватися на виробництві автомобілів на електричному двигунів, розраховуючи таким чином відновити бренд.

Однак Устлунд попереджає, що розпочате виробництво буде поступово відновлюватися, тому що якісь конкретні прогнози робити зарано. "Будемо скромними і скажімо зараз, що ми почнемо виробництво з невисоких показників, щоб у майбутньому зуміти збільшити його у відповідності з ринковим попитом", - додав прес-секретар.