ua en ru

За півроку військові Південного Судану вбили 114 мирних жителів на південному заході країни, - ООН

За півроку військові Південного Судану вбили 114 мирних жителів на південному заході країни, - ООН Фото: військові Південного Судану

Також військові здійснили низку зґвалтувань, пограбуванням і тортур в регіоні

Південно-суданські проурядові сили вбили щонайменше 114 цивільних осіб в районі міста Єй на південному заході країни в період з липня 2016 року по січень 2017, а також здійснили ряд несанкціонованих зґвалтувань, грабунків і тортур. Про це сьогодні, 19 травня, у Сполучених Штатах Америки заявили представники Управління Організації Об'єднаних Націй з прав людини, передає Reuters.

"Напади були здійснені з загрозливим ступенем жорстокості і, як і в інших районах країни, схоже, що вони мають етнічний характер", - йдеться у звіті ООН.

Бої спалахнули, коли Народно-визвольна армія Судану (НОАС), лояльна до президента Сальви Кііру, переслідувала його суперника і колишнього заступника Ріка Мачара, який з невеликою групою послідовників втік з столиці Джуби на південний захід через Єй в сусідню країну Конго.

"Ці випадки включали нападу на похорон і хаотичний обстріл цивільних осіб, випадки сексуального насильства у відношенні жінок та дівчат, у тому числі тих, хто втік від бойових дій", - повідомляють в ООН.

Також відзначають, що у зв'язку з обмеженнями доступу, з якими стикається ООН, число зареєстрованих випадків може бути лише незначним порівняно з кількістю фактично здійснених.

Спікер НОАС полковник Санто Домік Чол заявив, що доповідь була "необґрунтованою".

"Це вже не перший випадок, коли ООН звинуватила НОАС і намагалася зобразити нас як ворогів народу", - сказав він.

Нагадаємо, більше 1 мільйона дітей і підлітків з Південного Судану стали біженцями.