ua en ru

Шанси на проведення в травні ц.р. дострокових виборів в Києві дуже високі, - політолог.

Шанси на те, що в травні ц.р. пройдуть дострокові вибори міра Києва, дуже високі. Таку думка РБК-Україна висловив директор PR-групи Polittech Тарас Березовець.

За його словами, в проведенні таких виборів зацікавлені, в першу чергу, БЮТ, Блок Литвина і НУ-НС. Проте ймовірність їх проведення залежатиме від того, чи підтримає таке рішення Партія регіонів. Без їх голосів, на думку експерта, оголосити дострокові вибори мера в Києві не здається можливим.

«Безумовно, Партія регіонів має дуже багато претензій до Леоніда Черновецького, який, як відомо, займався проведенням президентської кампанії ПР в Києві. Результат першого туру виборів -15%. Природно, цей результат не влаштовує ПР. Не зовсім їх влаштовує робота Л.Черновецкого і на посаді місцевого глави», - говорить Т.Березовець.

Аналітик відзначив, що можливий варіант, при якому проведення дострокових виборів в Києві буде підтримано тільки частиною ПР. «Відомо, наприклад, що є конфлікт між (Василем) Горбалем і Черновецьким, тому не виключено, що ПР може проголосувати за цей законопроект», - вважає він.

За словами експерта, на сьогоднішній день безумовно можна говорити тільки про те, що рішення Конституційного суду, згідно з яким проведення виборів відстрочене на 2013 р., ніяким чином не перетинається з можливим оголошенням дострокових виборів. «Якщо парламент оголосить дострокові вибори, то вони відбудуться. Рішення КС цьому перешкоджати не буде», - говорить він.

За прогнозом Т.Березовця, основними кандидатами такої гонки, крім Л.Черновецького, стануть Віталій Кличко, Віктор Пилипишин і, можливо, С.Тігіпко. «В даний момент С.Тігіпко має дилему: або отримати посаду прем'єр-міністра, або йти змагатись за посаду мера. Це неспівставні поняття. Виходити на регіональний рівень - це знижувати свій статус, як національного лідера. Говорити він, звичайно, може, що йде на вибори, проте зрештою, швидше за все, він не буде цього робити», - вважає Т. Березовець.