ua en ru

Сім'я фантаста Ф.Діка має намір подати до суду на Google за назву її нового телефону Nexus One.

Сім'я покійного американського письменника-фантаста Філіпа Діка заявила, що подасть до суду на корпорацію Google за порушення прав інтелектуальної власності, повідомляє китайське агентство "Синьхуа". Новий мобільний телефон Google отримав назву Nexus One, схоже ім'я носила група "реплікантів" в найвідомішому творі Ф.Діка "Чи сняться андроїдам електричні вівці?" (Do Androids Dream of Electric Sheep?).

Дочка письменника Айза Дік Хекетт вважає, що використання компанією Google торгового найменування Nexus One є безперечним порушенням авторських прав. Тим часом Google обґрунтовує своє право на використання торгової марки тим, що в буквальному значенні "nexus" переводиться як "зв'язок" і є звичайним словом англійської мови.
На цьому тижні Google провів презентацію свого нового смартфона з тач-скріном і низкою вдосконалених функцій під назвою Nexus One. Апарат базується на відкритій платформі Android і має скласти конкуренцію смартфонам iPhone від компанії Apple.
Науково-фантастичний роман Ф.Діка "Чи сняться андроїдам електричні вівці?" (1968 р.), у якому фігурували репліканти-вигнанці Nexus 6, які відрізняються від людей лише за допомогою спеціальних тестів, послужив основою для культового фільму "Той, хто біжить по лезу" (Blade Runner), знятого Рідлі Скоттом в 1981 р. Картина стала зразком футуристичного нуара і вважається одним з кращих науково-фантастичних фільмів в історії.