ua en ru

Рахункова палата: В Україні не здійснюються заходи з охорони земель с/г та лісогосподарського призначення.

В Україні останніми роками не здійснюються заходи з охорони земель, а саме сільськогосподарського та лісогосподарського призначення, внаслідок чого їхній стан катастрофічно погіршується, що є свідченням незадовільного управління в галузі використання та охорони земель Держкомземом, Мінагрополітики та Держкомлісгоспом. Такі висновки колегії Рахункової палати за результатами проведеного аудиту оприлюднила сьогодні прес-служба відомства.

Рахункова палата відзначає, що у державі втрачено джерело формування коштів для фінансування робіт зі збереження, відтворення та раціонального використання земель. Це відбулося через те, що із закону "Про плату за землю" було виключено ст.3, за якою плата за землю (а це сумарно орендна плата за землю і земельний податок) мала використовуватися, зокрема, і на охорону земель. Тепер же кошти від плати за землю зараховуються до "загального кошику" місцевих бюджетів, а видатки на заходи з охорони земель як на державному, так і місцевому рівнях передбачаються за залишковим принципом і становлять останніми роками менше 1% від таких надходжень. При цьому планові видатки Держкомзему у 2009 р. на провадження заходів із земельної реформи становили лише 3,5% від потреби, а на раціональне використання земельних ресурсів - 18,8%.

Через відсутність державного фінансування Держкомзем не проводить моніторинг земель, своєчасно не виявляє змін їхнього стану, внаслідок чого не забезпечуються попередження та ліквідація наслідків негативних процесів.

Незадовільний стан управління землями лісогосподарського призначення призвів до того, що відсутня достовірна інформація про площі таких земель в Україні. Відомості про облік лісів як складової державного лісового кадастру востаннє надавалися Держкомлісгоспом станом на 1 січня 2002 р., і тільки стосовно державних лісогосподарських підприємств, які знаходяться у віданні Держкомлісгоспу і мають у користуванні 68% загальної площі лісів країни.

Рахункова палата підкреслює, що суперечливим є законодавче і нормативно-правове поле, яке регламентує виконання органами виконавчої влади функцій з управління в галузі використання та охорони земель. Таким чином, зростає кількість порушень земельного законодавства, інформація про кількісний облік земель в Україні залишається викривленою та недостовірною.