ua en ru

Рахункова палата провела перевірки використання коштів з держбюджету міському бюджету Запоріжжя на будівництво автомагістралі через Дніпро.

Рахункова палата провела перевірки використання у 2006-2009 рр. коштів субвенції з державного бюджету міському бюджету Запоріжжя на будівництво автомагістралі через Дніпро. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Рахункова палата відзначає, за відсутності єдиної політики та скоординованих дій Кабміну і зацікавлених міністерств та відомств не вирішується надання автомагістралі статусу об'єкта державної власності. Водночас її спорудження фінансується практично за рахунок коштів держбюджету, незважаючи на те що автомагістраль знаходиться в комунальній власності міста. У 2006-2009 рр. Запорізька міськрада виділила на споруду лише 3,4 млн грн, або 3,8% від визначених обсягів. Саме тому віднесення мосту до державної власності допоможе впорядкувати управління ресурсами, що спрямовуються на його зведення.

У відомстві відзначають, що за 6 років у будівництво вкладено уже майже 1 млрд грн бюджетних коштів. Водночас на жодній із 5 передбачених першою чергою будівництва транспортних розв'язок роботи не завершені, спорудження другої черги будівництва взагалі не розпочато.

За таких умов введення об'єкта в експлуатацію зірвано, він став довгобудом, що створило умови для подальшого зростання його кошторисної вартості та необхідності здійснення значних додаткових витрат.

Виділені у 2006-2009 рр. з держбюджету кошти субвенції використовувались Управлінням капітального будівництва м. Запоріжжя без належного контролю з боку Укравтодору та Запорізької міськради. Як наслідок - численні порушення фінансово-бюджетної дисципліни та чинного законодавства на 144,8 млн грн.

Нагадаємо, у 2004 р. Кабміном було ухвалене рішення про будівництво сучасної автомобільної магістралі через Дніпро в Запоріжжі загальною кошторисною вартістю 1,9 млрд грн. Завершення будівництва передбачалося на кінець 2009 р.