ua en ru

Рахункова палата: Мінкультури у 2008-2009 рр. неефективно та з порушеннями витратило понад 67 млн грн.

Міністерство культури і туризму України протягом 2008 р. та І півріччя 2009 р. витратило неефективно та з бюджетними правопорушеннями понад 67 млн грн. Відповідні дані проведеного аудиту оприлюднила сьогодні прес-служба Рахункової палати. Крім того, за даними відомства, упродовж шести років не прийнято спеціального закону у цирковій та концертній галузях, не реалізовано намірів з їхнього розвитку, затверджених розпорядчими актами Міністерства. 12 із 15 циркових підприємств, які отримують бюджетну фінансову підтримку, не мають у штаті циркових артистів.

Водночас Державна циркова компанія, в якій за рахунок держбюджету утримується 470 посад циркових артистів (близько 60% з них залишається вакантними), не формує державних циркових програм. Переважно артисти працюють на договірних засадах у комерційних циркових колективах. Плата за договорами забезпечує покриття собівартості номерів на 65-70%, решта - за бюджетні кошти.

Міністерство не контролює дотримання чинних норм з оплати праці працівників концертних та циркових колективів, питома вага яких становить близько 95% їх загальних витрат. Всупереч законодавству та зауваженням Рахункової палати за попередніми контрольними заходами, Мінкультури упродовж шести років застосовує власний наказ, погоджений Мінфіном, Мінпраці та Центральним комітетом профспілки працівників культури, затверджуючи 14 цирковим підприємствам підвищені на 100% посадові оклади керівників, художнього та артистичного персоналу. На це протягом 2008 р. та I півріччя 2009 р. спрямовано з держбюджету 22,6 млн грн.

Впродовж шести років після закінчення реконструкції та модернізації Будинку художніх колективів, призначеного для розміщення державних художніх колективів, його не прийнято в експлуатацію. Як наслідок, балансову вартість 12-поверхової будівлі корисною площею 12,3 тис. кв. м у центрі Києва оцінено всього в 2,7 млн грн.

Рахункова палата також підкреслює, що кількість концертів та циркових вистав відповідних колективів в Україні не забезпечує навіть половини норми, затвердженої Мінкультури. Заслужені українські артисти гастролюють переважно за кордоном або виступають на VIP-урочистостях.