ua en ru

СБУ затримала співучасника вбивства кандидата у народні депутати України

Співробітники Служби безпеки України в Івано-Франківській області затримали ще одного зі співучасників вбивства кандидата у народні депутати України Миколи Шкрібляка.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Згідно повідомленню, промадянин "М" переховувався від правосуддя впродовж восьми років. Вжитими оперативно-розшуковими заходами було отримано інформацію про перебування підозрюваного у вбивстві на території однієї з іноземних держав. 22 серпня 2010 року в результаті проведеної спецоперації "М" було затримано.

Нагадаємо, що заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністації, керівника обласної парторганізації СДПУо, кандидата у депутати Верховної Ради України Миколу Шкрібляка було вбито 29 березня 2002 року, за день до виборів, 18 пострілами у під'їзді власного будинку в центрі міста Івано-Франківська. Управлінням СБУ в Івано-Франківській області за фактом вбивства було порушено кримінальну справу.

Слідство встановило, що у злочині брали участь чотири особи. Замовив і організував терористичний акт з метою залякування населення та перемоги на виборах до Верховної Ради України інший кандидат у депутати по одномандатному виборчому округу, бізнесмен з районного центра м.Надвірна Тимчук І. М., відомий у кримінальних колах за прізвиськом "Рукавичка".
Усвідомлюючи, що законним шляхом не зможе досягти бажаного для себе результату на виборах, призначених на 31 березня 2002 року, Тимчук замислив фізично усунути лідера виборчих перегонів. Для цього підібрав через свого знайомого мешканця Києва Позднякова С. П., ще двох виконавців злочину, один з яких прибув до Івано-Франківська з вогнепальною зброєю калібру 9 мм та набоями до неї. Організатор злочину забезпечив співучасників двома квартирами в Івано-Франківську, придбав автомобіль, засоби зв'язку та здійснив фінансування вчинення злочину у сумі 25 тисяч доларів США.

На даний час Тимчук та Поздняков відбувають довічне ув'язнення. У 2004 році Апеляційний суд Чернівецької області визнав їх винними у злочинах, передбачених ч. 3 ст. 27 КК України (організація вбивства), ч. 5 ст. 27 КК України (пособництво у вбивстві) та ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт, що призвів до загибелі людини).

Для затриманого 22 серпня третього співучасника вбивства, "М", Івано-Франківським міським судом обрано запобіжний захід - тримання під вартою. Найближчим часом кримінальну справу стосовно нього Управлінням Служби безпеки України в Івано-Франківській області буде передано до суду. Поки що на волі поза межами України знаходиться четвертий учасник злочину, однак є всі підстави вважати, що і йому не вдасться уникнути покарання.