ua en ru

СБУ затримала колишнього українського прикордонника, який готував теракти в Сумській обл

Служба безпеки України (СБУ) затримала колишнього українського прикордонника, який готував теракти в Сумській області.

Служба безпеки України (СБУ) затримала колишнього українського прикордонника, який готував теракти в Сумській області. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Контррозвідка Служби безпеки України викрила завербованого спецслужбами РФ громадянина України, колишнього прикордонника-контрактника спецпідрозділу (до листопада 2013 р.), яким російські куратори доручили збір розвідданих і здійснення терористичних актів на об'єктах інфраструктури Сумської області для дестабілізації ситуації в регіоні", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що 26-річний громадянин України "С", в червні 2014 р. перебуваючи в Москві, був завербований співробітником ФСБ на ім'я "Юрій".

Як розповіли в СБУ, в обмін на вид на проживання в Росії українець погодився на негласну співпрацю з російськими спецслужбами. Йому був привласнений псевдонім "Святослав" та визначені завдання. За задумом ФСБ зловмисник повинен був отримати через ватажка одного з бандформувань ДНР на прізвисько "Тереза" вибухівку для вчинення терористичних актів на залізниці, а також вогнепальну зброю для організації збройних нападів на адмінбудівлі Сумської області.

Він отримав інструкції щодо пошуку спільників для організації антиукраїнських акцій, 40 тис. руб. і залізничний квиток в Суми. Повернувшись з Москви, "С" збирав відомості про українських військових підрозділах, дислокованих в Сумській області, їх чисельності та озброєнні, а також готував вчинення терактів.

Контррозвідка СБУ викрила його діяльність і затримала "С" 2 жовтня.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України. Затриманого взято під варту і дає свідчення.