ua en ru

СБУ передала Меджлісу архіви НКВС про тортури кримських татар

СБУ передала Меджлісу архіви НКВС про тортури кримських татар Фото: голова СБУ Валентин Наливайченко

Всього СБУ передала 10 томів у рамках 6 виробництв щодо 19 осіб

Служба безпеки України (СБУ) передала керівництву Меджлісу кримськотатарського народу матеріали архівних справ про катування над кримськими татарами працівниками Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР. Архівні матеріали голові Меджлісу Рефату Чубарову передав голова СБУ Валентин Наливайченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні в СБУ важливий в черговий раз момент, коли ми можемо і передаємо представникам Меджлісу кримськотатарського народу, які зможуть відшукати і безпосередньо віддати родичам тих 19 громадян, 19 кримських татар, яких катували, депортували каральні органи радянського режиму", - заявив Наливайченко.

Зокрема, СБУ передала 10 томів у рамках 6 виробництв щодо 19 осіб.

У свою чергу Рефат Чубаров висловив подяку СБУ за співпрацю.

"Ми вже не перший раз проводимо для нашого суспільства таку символічну акцію, коли крок за кроком ми даємо суспільству знати про себе... Я щиро дякую голову СБУ, прекрасний колектив, який працює з цими документами. Ми сподіваємося на подальшу нашу спільну роботу", - підкреслив глава Меджлісу кримськотатарського народу.

СБУ передала Меджлісу архіви НКВС про тортури кримських татар СБУ передала Меджлісу архіви НКВС про тортури кримських татар

(архівні документи НКВС, фото кореспондента РБК-Україна)

Нагадаємо, в Україні сьогодні відзначають 71 річницю депортації кримських татар.