ua en ru

Саудівська Аравія протягом п'яти років виділить 35 млрд дол. на нафторозвідку

Нафтовий гігант Saudi Aramco, який повністю належить владі Саудівської Аравії, планує витратити 35 млрд дол. протягом наступних п'яти років на розвідку і розробку нових родовищ нафти і газу. Про це повідомляє "Росія-24".

Дане рішення озвучив президент компанії. Зокрема, він заявив: "Ми продовжуємо посилювати наші позиції по нафтовидобуванню з тим, щоб зберігати можливості по збільшенню видобутку у відповідь на прохання наших покупців. Тому ми плануємо інвестувати 35 млрд дол. протягом наступних п'яти років на нафторозвідку і розробку нових родовищ. Крім того, ми збираємося збільшити наші запаси природного газу на 250% протягом наступних кількох десятиліть".

Представники нафтової галузі Саудівської Аравії не раз говорили про те, що планують підвищити видобуток природного газу, щоб вивільнити як можна більше нафти, що видобувається для експортних цілей. Проте до цих пір у країні не вдалося знайти нових родовищ природного газу в обсягах, які були б достатні для того, щоб замінити нафту на природний газ у запланованих до будівництва ТЕЦ. У плани Saudi Aramco також входить істотне розширення нафтопереробного бізнесу. Згідно заявам президента компанії, на ці цілі буде щорічно інвестовано до 500 млн дол. За прогнозами Aramco, у наступні 10 років планується підвищити сукупні нафтопереробні потужності компанії в країні і за межами з нинішніх 4,02 млн барелів до 8 млн бар.

Халід Аль-Фаліх відзначив, що на території Саудівської Аравії залишається багато районів, які не були адекватно вивчені на предмет вмісту вуглеводнів, і Aramco збирається їх "досить агресивно досліджувати". Цікаво, що два роки тому, за повідомленнями Saudi Gazette (щоденного видання англійською мовою з найбільшим тиражем в країні), король Абдалла велів міністрам зупинити розробку нових родовищ, щоб "залишити нафтове багатство для майбутніх поколінь".

Читайте також: Саудівська Аравія стане імпортером нафти вже до 2030 р., - аналітики