ua en ru

С.Тарута: Алчевський меткомбінат зможе продавати електроенергію вже в середині 2010 р.

Алчевський меткомбінат, який входить до групи ІСД, зможе продавати електроенергію на ринку вже в середині 2010 р. Про це РБК-Україна повідомив власник АМК Сергій Тарута.
За його словами, це стане можливим завдяки двом когенераційним установкам. Перша з них вже практично готова і сьогодні була презентована під час візиту на Алчевський меткомбінат прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Друга установка, за словами С.Тарути, готова на 70%.
Також він повідомив, що аналогічну когенераційну установку незабаром планується запустити на Дніпродзержинському підприємстві ІСД.
Ці установки дозволять використовувати для виробництва електроенергії надлишковий газ, який утворюється в процесі виплавки металу.
У той же час, як повідомив РБК-Україна начальник служби промбезпеки компанії "Екоенергия" Михайло Коваленко, перший когенераціний блок буде готовий у вересні 2010 р., а другий блок - в грудні 2010 р. Їх сумарна потужність складе 303 МВт.год. "При роботі двох блоків ми покриємо потребу в електроенергії Алчевського меткомбінату і Алчевського коксохімзаводу», - сказав М.Коваленко.
У той же час, за його словами, надлишок електроенергії від когенераціних установок утвориться лише після введення в експлуатацію третього блоку. Проте його будівництво ускладнюється зважаючи на кризу, хоча, як повідомив М.Коваленко, обладнання вже куплене.

Він додав, що вартість першого блоку складе 500 млн дол. Використовується обладнання Японії і США. Ввезення цього обладнання здійснюється без сплати митного збору і з нульовою ставкою ПДВ.
Також М.Коваленко додав, що ця установка дозволить скоротити АМК викиди шкідливих речовин в атмосферу.