ua en ru

С.Щербіна: НБУ протидіяв переведенню на баланс "Родовід Банку" 6,8 млрд грн активів "Укрпромбанку".

"Родовід Банк" надіслав прем'єр-міністрові України Миколі Азарову листа, в якому поклав на Нацбанк України відповідальність за складну фінансову ситуацію в банку. На думку тимчасового адміністратора "Родовід Банку" Сергія Щербіни, НБУ протидіяв переведенню на його баланс 6,8 млрд грн активів "Укрпромбанка", що ліквідується, повідомляє "Комерсант-Україна".

Такі ж листи були надісланні ще низці членів Кабміну. "Правління НБУ, ухвалюючи рішення про ліквідацію "Укрпромбанка", фактично поставило під сумнів подальше існування "Родовід Банку", який узяв на себе нічим не забезпечені зобов'язання "Укрпромбанка" і вимушений їх виконувати за рахунок коштів від капіталізації", - сказано в листі.
Нагадаємо, спільною постановою Кабміну України і НБУ від 7 жовтня 2009 р. було вирішено перевести в "Родовід Банк" внески фізичних осіб "Укрпромбанка" на 6,84 млрд грн і ліквідні активи на таку ж суму. Для швидкої виплати вкладків Кабмін України збільшив капітал "Родовід Банку" на 5,6 млрд грн, з яких, за словами С.Щербіни, з 10 листопада майже 4 млрд грн видано населенню, а останні пролонговані. Але активи вирішено було перевести після аудиторської оцінки. Тяганина з вибором оцінювача змусила НБУ в день завершення мораторію на повернення коштів кредиторам, 21 січня, ухвалити рішення про ліквідацію "Укрпромбанка". Це не дозволило "Родовід Банку" отримати активи банку, і в березні він подав до суду на НБУ з метою скасувати рішення про ліквідацію.
С.Щербіна вважає, що НБУ винен в тому, що йому не був переданий кредитний портфель. "Тимчасова адміністрація "Укрпромбанка" за підтримки НБУ зацікавлених осіб наполегливо саботувала і продовжує саботувати передачу вказаних активів, деякі з яких є забезпеченням кредитів, отриманих "Укрпромбанком" з метою їх незаконного виведення на підконтрольні структури", - відмічено в листі. Тому "Родовід Банк" зажадав зупинити "безконтрольну реалізацію активів Укрпромбанка" і закінчити їх перерахування на баланс банку, а також "через правоохоронні органи передати винних до передбаченої законом відповідальності".
Кабмін поки не відреагував на листи тимчасового адміністратора, а в НБУ, дізнавшись про вимоги С.Щербіни, спробували його звільнити. Джерела в правлінні НБУ повідомили видання, що вони розглядали питання про його зміну. "Сьогодні точно його поміняємо, - повідомив виданню один з них вчора. - Питання, звичайно, повиннен вирішувати власник - Кабмін України. Але (віце-прем'єр) Сергій Тігіпко відійшов від держбанків і сказав: вирішуйте все з (міністром фінансів) Федором Ярошенко. Але той зараз у Вашингтоні з Президентом. Це треба якось вирішувати, адже треба призначати голову правління, погодженого з Кабміном України. Хоча ми можемо знову поставити тимчасового адміністратора з нашої лави запасних". Серед претендентів були названі Ігор Францкевіч і Олександр Адаріч.
Втім, 12 квітня С.Щербіну так і не звільнили - він пішов на лікарняний.