ua en ru

S&Р підвищило суверенні рейтинги Грузії з рівня В до В+ з "стабільним" прогнозом.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&p) підвищило довгострокові кредитні рейтинги Грузії по зобов'язаннях в іноземній і національній валютах з рівня В до В+. Короткострокові суверенні рейтинги були підтверджені аналітиками агентства на рівні В. Оцінка ризиків переведення і конвертації валюти для грузинських несуверенних позичальників підвищена з рівня ВВ- до ВВ. Рейтинг поворотності активів в іноземній валюті був підтверджений на рівні "4". Прогноз по рейтингах - "стабільний". Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі S&p.

На думку експертів агентства, уряд Грузії зосередив увагу на ринково-орієнтованих реформах, що може поліпшити економічні і бюджетні показники країни в середньостроковій перспективі. З 2006 р. по серпень 2008 р., коли у Грузії стався військовий конфлікт з Росією, і почалася гостра фаза фінансово-економічної кризи, Грузія залучала значні прямі іноземні інвестиції. Більш того, аналітики S&Р вважають, що відносно низькі податки і сприятливий діловий клімат сприятимуть залученню інвестицій в країну і надалі. На думку експертів рейтингового агентства, ВВП Грузії на душу населення в середньостроковій перспективі продовжить рости швидше, ніж у країн аналогічної рейтингової категорії.

Експерти S&Р не виключають, що значна фіскальна консолідація, відновлення економічного зростання, прямі іноземні інвестиції на рівні, близькому до локризового, а також розрядка геополітичної ситуації можуть сприяти подальшому підвищенню суверенних рейтингів країни.