ua en ru

S&P знизило кредитні рейтинги Ісландії по зобов'язаннях в національній валюті до BBB/A-3, прогноз - "негативний".

Міжнародне рейтингове агентство Standard&poor's (S&P) підтвердило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги Республіки Ісландія по зобов'язаннях в іноземній валюті на рівні BBB-/A-3. В той же час довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги Ісландії по зобов'язаннях в національній валюті були знижені з рівня BBB+/A-2 до рівня BBB/A-3. Прогноз по рейтингах - "негативний". Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі агентства S&P.
Підтвердження кредитних рейтингів Ісландії по зобов'язаннях в іноземній валюті на рівні BBB-/A-3 пов'язане з тим, що фінансовий прогноз для країни в короткостроковій перспективі стабілізувався, - вважають аналітики агентства. На думку експертів S&P, правляча коаліція, швидше за все, залишиться біля керма до кінця поточного року, що зменшує політичні ризики.
Аналітики агентства наголошують, що негативний прогноз по рейтингах пов'язаний з ризиками кредитоспроможності Ісландії, що зберігаються, у випадку, якщо переговори між Ісландією, Нідерландами і Великою Британією з виплати боргів банку Icesave виявляться невдалими. "Ми вважаємо, що це підірве перспективи зовнішнього фінансування для країни, підсилюючи тиск і обмежуючи можливості економічного зростання", - відзначають аналітики S&P.
Нагадаємо, що урядовий борг Ісландії виріс в 4 рази - до 124% ВВП з 2007 по 2009 рр. Уряд Ісландії винен громадянам Великої Британії і Нідерландів 5,7 млрд дол. Відмова уряду цієї скандінавської країни від виплати боргу Icesave 2 лютого 2010 р. (фактично рівносильний суверенному дефолту), що розорився, призвів до того, що Міжнародний валютний фонд відмовився надати Рейк'явіку другий транш кредитів.
Icesave був підрозділом ісландського банку Landsbanki, який працював на території Нідерландів і Сполученого Королівства. На території обох держав у банку було близько 400 тис. вкладників. Після свого банкрутства Landsbanki 7 жовтня 2008 р. перейшов під контроль уряду Ісландії разом зі всіма його зобов'язаннями.