ua en ru

S&Р підтвердило суверенні рейтинги Греції "BВВ+/А-2" і вивело їх зі списку на перегляд з можливим пониженням.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&Р) сьогодні підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги Греції на рівні "BВВ+/А-2". Прогноз по рейтингах "негативний". Одночасно S&Р вивело рейтинги Греції зі списку CreditWatch, куди вони були поміщені з негативними очікуваннями в грудні 2009 р. Відповідна інформація міститься в обнародуваному сьогодні прес-релізі S&Р.

Як відзначає рейтингова служба, грецький парламент 5 березня 2010 р. схвалив черговий - вже третій - комплекс заходів, направлених на подолання боргової кризи. До кінця 2010 р. Афіни планують зменшити бюджетний дефіцит у відношенні до ВВП країни на 4 процентні пункти - до 8,7% ВВП. "Ми розглядаємо дану програму уряду з фіскальної консолідації як чинник підтримки рейтингів на їх поточному рівні", - заявив кредитний аналітик S&p Мазко Мрснік.

Експерти S&Р вважають, що з урахуванням заявлених заходів грецькій владі цілком під силу добитися поставлених цільових параметрів скорочення бюджетного дефіциту в 2010 р. Разом з тим S&Р чекає, що рецесія в Греції продовжиться поточного року: ВВП країни в реальному виразі скоротиться в 2010 р. на 4%.

Відзначимо, що заяви S&Р негайно вплинули на ринкові настрої в кращу сторону. Прибутковість 10-річних грецьких держоблігацій знизилася до 6,195% з рівня в 6,29%.

Сьогодні в Брюсселі міністри фінансів ЄС знов обговорюють проблеми Греції. До засідання міністри всіляко підкреслювали, що Афіни не просять фінансової допомоги у Європи і здатні самостійно, при політичній підтримці ЄС, вирішити проблеми з бюджетним дефіцитом.