ua en ru

S&P: Державні фінанси України, як і раніше, будуть піддаватися тиску в 2010 р.

Державні фінанси України (рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті: ССС+/Стабільний/С; рейтинг за зобов'язаннями в національній валюті: В-/Стабільний/С) як і раніше будуть піддаватися тиску впродовж 2010 р. - у відсутність реформ, що більш послідовно проводяться, в енергетичному секторі і пенсійній системі, повідомляє прес-служба Standard & Poor's. Але навіть за цих умов - коли бюджет 2010 р. не затверджений і ще тільки повинен пройти другий тур президентських виборів -Standard & Poor's продовжує вважати, що дефолт зовсім не неминучий.

На думку агентства, в реальному виразі обсяг витрат може навіть впасти, оскільки, за оцінками Національного банку України (НБУ), середня інфляція в 2010 р. складе 14%. Ця ситуація дозволить декілька пом'якшити положення з «миттєвою» ліквідністю, проте вона навряд чи відновить довіру до економічного керівництва країни, оскільки означає пролонгацію електорального періоду і, отже, можливість затримки у відновленні відносин з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Залежно від того, як будуть реалізовані рішення Верховної Ради про збільшення мінімального розміру заробітної плати і, відповідно, пенсій, «ціна» виконання закону «Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії» може скласти від 2,5 до 7% ВВП.

Існує ризик посилення тиску на НБУ з боку кіл, які виступають за монетизацію бюджетного дефіциту. Новий Президент країни протягом 2010 р. призначить нового главу цієї установи; термін виконання повноважень колишнього глави НБУ закінчився в грудні 2009 р. Згідно з базовим сценарієм Standard & Poor's, закон «Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії» не зможе бути виконаний, а невиконання контрактних зобов'язань залишатиметься істотним за обсягом аж до відновлення програми МВФ, очікуваного навесні або на початку літа 2010 р. Цей сценарій передбачає високу вирогідність поступового поліпшення стану державних фінансів - особливо у разі прискорення зростання ВВП до 4%, як очікує Standard & Poor's.