ua en ru

С.Міщенко: Незаконне голосування 1,5 млн виборців вдома додало як мінімум 12% голосів В.Януковичу лише у Криму

БЮТ наполягає, що як мінімум 1,5 млн виборців всупереч закону проголосували на дому, що додало як мінімум 12% незаконних голосів кандидату в президенти України Віктору Януковичу, лише тільки в Криму. Про це в ході спільної прес-конференції заявив нардеп від БЮТ Сергій Міщенко, передає кореспондент РБК-Україна. «В Криму ми бачимо спробу захоплення влади шляхом проведення виборів...основним системним порушенням в ході голосування було так зване голосування на дому. І за нашими оцінками практично на кожній виборчій дільниці від 8 до 18% голосів сфальсифіковано шляхом застосування цієї технології...Ця технологія дала в цілому в АРК додаткові 12% незаконних голосів В.Януковичу», - сказав він.

Він повідомив, що від 7 до 10% всіх бюлетенів у АРК були визнані недійсними, «але абсолютна їх більшість зараховувалась на користь В.Януковича. Ще одним системним порушенням було дублювання списків голосуючих на дому, і тих, хто голосував на виборчих дільницях. Це призвело до того, що громадяни голосували двічі.... Екстреного реагування на рівні державної влади потребує ще одна фальсифікація, коли у цьому були задіяні органи держреєстру. Держреєстр видавав додаткові списки виборців... коли в результаті в списках на 70% дублювалися прізвища виборців, які могли двічі проголосувати протягом дня на одній дільниці», - сказав він.

В свою чергу заступник міністра юстиції Євген Корнійчук зазначив, що близько 1,5 млн людей всупереч закону проголосували на дому і це суттєво вплинуло на результат виборів. «Так само інші системні порушення викривили остаточний результат і ми безумовно будемо звертатися зі скаргами до ЦВК і суддів», - сказав він.