ua en ru

S&P знизило кредитний рейтинг Іспанії на два ступені - до рівня BBB-, прогноз - "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії на два ступені - з рівня BBB+ до BBB-, прогноз - "негативний", говориться в повідомленні S&P. Новий рівень є останньою відміткою перед початком так званих "сміттєвих" неінвестиційних рейтингів.

Одночасно короткостроковий борговий рейтинг країни був знижений на один щабель - з позначки в A-3 до рівня A-2. Причиною для зниження рейтингу стало поглиблення рецесії, яке знижує свободу маневру для уряду Маріано Рахоя, а також наростання суперечностей між центральним урядом і регіонами через зростання безробіття і скорочення витрат бюджету.

Окремої уваги з боку S&P удостоїлася невизначена політика Євросоюзу, яка, як відзначають в агентстві, дозволяє засумніватися в можливості реструктуризації іспанської заборгованості.

"Негативний" прогноз по рейтингах пов'язаний з серйозними ризиками для довгострокових перспектив відновлення економіки і виконання бюджетних норм.

Аналітики агентства передбачають скорочення економіки Іспанії в цьому році на 1,8%, а в 2013 р. - на 1,4%.
Рейтинг може бути знижений у випадку подальшого зростання безробіття та відсутності підтримки курсу реформ консервативного уряду. Крім того, експерти S&P попереджають про можливі негативні наслідки для рейтингу Іспанії, якщо ЄС виявиться нездатний надати Мадриду допомогу в скороченні заборгованості, а її рівень в 2012-2014 рр. перевищить 100% ВВП.

Експерти S&P розкритикували надмірно оптимістичні офіційні прогнози на 2013 р., за якими економіка країни повинна знизитися всього на 0,5%.

Нагадаємо, що ще 5 жовтня в ЄС сумнівалися в тому, що запит з боку Іспанії на виділення фінансової допомоги надійде найближчим часом. Як пояснив тоді один з європейських чиновників, "якщо подивитися на поточну ситуацію на (фінансовому) ринку, то у Іспанії немає необхідності звертатися за будь-якою повноцінною програмою підтримки".

Читайте також: Fitch вкотре пригрозив єврозоні зниженням рейтингу