ua en ru

S&P знизило кредитні рейтинги 11 іспанських банків

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгострокові кредитні рейтинги 11 іспанським банкам, чотирьом кредиторам були знижені короткострокові рейтинги, а оцінка надійності ще 6 банків поставлена на перегляд у бік зниження, повідомляє "Росія 24".

Зниження рейтингів торкнулося і найбільших представників фінсектора: банки BBVA, Santander і CaixaBank. У листопаді агентство планує опублікувати розширений огляд по фінансовому сектору Іспанії.

Минулого тижня S&P знизило суверенний кредитний рейтинг Іспанії на два щаблі з "BBB +" до "BBB-", зберігши "негативний" прогноз. Експерти побоюються поглиблення рецесії і зростання суперечностей між регіонами та центральним урядом.

Якщо безробіття, рівень якого зараз лише трохи нижчий за 25%, продовжить рости, а консервативний уряд буде відкладати необхідні економічні реформи, то оцінка надійності зобов'язань Іспанії буде знову знижена і її облігації будуть вважатися занадто ризикованими для великих інвесторів. Економісти S&P розкритикували надмірно оптимістичні офіційні прогнози на 2013 р., за якими економіка країни повинна просісти всього на 0,5%. Аналітики очікують скорочення іспанської економіки в 2012 р. на 1,8%, а в 2013 р. - на 1,4%.

За оцінками експертів S&P, досягнення цільових рівнів дефіциту бюджету зажадає додаткової програми консолідації, реалізація якої може поглибити рецесію. Економічний спад буде особливо сильним, якщо монетарна влада не приймуть необхідні заходи для зниження прибутковості іспанських держоблігацій, а Мадрид не стане як-небудь підтримувати внутрішній попит. За прогнозами Міністерства фінансів країни, в 2013 р. співвідношення держборгу до ВВП складе 90,5%. Згідно з прогнозом відомства загальний обсяг запозичень у наступному році склав 207 млрд євро, кошти залучатимуться шляхом випуску середньострокових і короткострокових облігацій.

Читайте також: Державний борг Іспанії у 2013 р. зросте до 90,5% ВВП