ua en ru

РЖД продасть 25% "Першої вантажної компанії" групі UCL Holding за 1,6 млрд дол

ВАТ "Російські залізниці" (РЗ) продасть 25% плюс одна акція ВАТ "Перша вантажна компанія" (ПГК) ТОВ "Незалежна транспортна компанія" (НТК, входить в дивізіон залізничних вантажних перевезень групи UCL Holding Володимира Лісіна) за 50 млрд руб. (близько 1,6 млрд дол.), передає Reuters з посиланням на джерело.

АФК "Система", яка також претендувала на 25% плюс одна акція ПГК, не була допущена до участі в конкурсі з формального приводу. Як повідомили РБК в АФК "Система", кваліфікаційна вимога передбачала відсутність збитків у претендентів. У АФК за підсумками 2011 р., згідно з даними за російськими стандартами фінансової звітності (РСБО), був зафіксований збиток.

Як повідомили в РЖД, компанія готує пропозиції до ради директорів і органів виконавчої влади про укладення прямої угоди з ТОВ "НТК" на запропонованих умовах.

Раніше генеральний директор ПГК Олег Букін повідомляв, що Лісін запропонував РЖД купити 25% ПГК за 45 млрд руб. При цьому він пояснив, що ціна визначалася виходячи з аукціонної вартості з урахуванням невеликої премії. Голова російської залізниці Володимир Якунін говорив, що компанія при продажу пакета ПГК, що залишився, структурам бізнесмена Лісіна буде орієнтуватися на ціну аукціону, на якому було реалізовано 75% мінус дві акції ПГК. У грудні 2011 р. Незалежна транспортна компанія за підсумками аукціону придбала у РЖД 75% мінус дві акції ПГК за 120,5 млрд руб.

Читайте також: РЖД відновила продаж квитків на всі поїзди відправленням з 28 жовтня

ВАТ "Перша вантажна компанія" - один з найбільших операторів залізничних перевезень. Компанія створена в липні 2007 р., в даний час у власності ПГК знаходиться понад 200 тис. одиниць рухомого складу різного типу. Частка компанії в структурі вагонного парку РФ становить 22%. Чистий прибуток ПГК за РСБО в 2011 р. виріс в 1,8 рази - до 20 млрд 523,6 млн руб., виручка склала 115,226 млрд руб. (зростання на 18,6%).

ТОВ "Незалежна транспортна компанія" входить до складу UCL Rail - субхолдингу, об'єднуючого залізничні активи міжнародної транспортної групи UCL Holding, що є одним з лідерів російського ринку залізничних вантажоперевезень. В оперативному управлінні компанії знаходиться більше 28 тис. одиниць рухомого складу, в тому числі понад 27 тис. піввагонів.

UCL Holding - міжнародна транспортна група, підприємства якої здійснюють транспортування вантажів залізничним і водним транспортом, перевалку в російських портах, а також надають послуги в логістиці, суднобудуванні і круїзній діяльності. Підприємства холдингу об'єднані в три дивізіона: залізничний UCL Rail, стивідорний UCL Port і судноплавний VBTH.