ua en ru

Ринок акцій Японії закрився зниженням індексу Nikkei на 0,8% на тлі зміцнення ієни.

Ринок акцій Японії закрився 19 січня 2010 р. зниженням звідного індексу Nikkei на 0,8% на тлі зміцнення ієни до долара США і негативної динаміки котирувань на інших азіатських ринках. Японська валюта виросла до американської до місячного максимуму, що зумовило продажі акцій найбільших в країні експортерів. Зокрема, папери автоконцерну Honda Motor, одержуючого більше 40% виручки в Північній Америці, втратили у вазі 2,1% за підсумками торгів, акції виробника цифрової фото- і відеотехніки Canon подешевшали на 1,4%. Акції найбільшої в світі автомобілебудівної корпорації Toyota Motor втратили 1,2%.

Інвестори вважали за краще не ризикувати і зафіксувати прибутки напередодні ключових фінансових звітів японських і американських корпорацій, які виходитимуть на цьому тижні. Так, сьогодні очікуються звіти одного з провідних в США банківських інститутів Citigroup і найбільшій IT-корпорації International Business Machines (IBM), наступного дня квартальні результати представить Bank of America. До сьогоднішнього дня сезон корпоративної звітності проходить не так "сонячно", як сподівалися інвестори. Так, тривожним дзвінком став звіт другого номера в банківському секторі США J.Р.Мorgan Chase: банк повідомив про збитки свого роздрібного бізнесу, значному збільшенні резервів на втрати по іпотеці і споживчим кредитам.

Акції найбільшої в Азії авіакомпанії Japan Airlines, що втратили з початку січня 90%, закрилися на рекордно низькій відмітці 5 ієн (0,06 дол.), не змінившись в ціні в порівнянні з попереднім днем. В ході торгової сесії котирування Japan Airlines опускалися до 3 ієн на тлі очікувань банкрутства компанії. Сьогодні керівництво Japan Airlines, як повідомили місцеві ЗМІ, ухвалило рішення про банкрутство перевізника, услід за цим Токійська біржа, швидше за все, проведе делістінг акцій Japan Airlines.

За підсумками торгів 19 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 90,18 пункту (-0,8%) - до 10764,9 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього дня на 0,56 дол. і склав 90,46 ієни/дол.