ua en ru

Ринок акцій Японії закрився зростанням індексу Nikkei на 0,8% на тлі позитивної статистики з Китаю.

Ринок акцій Японії закрився сьогодні, 12 січня, зростанням звідного індексу Nikkei на 0,8% (до 15-місячного максимуму) на тлі сприятливої статистики з Китаю. Експорт і імпорт Піднебесної виросли в грудні 2009 р. на величини, що перевершили очікування ринку, укріпивши тезу про те, що Китай буде локомотивом глобального економічного зростання. Зростання китайського імпорту в грудні на 56% в порівнянні з показником річної давності підстебнуло котирування промислових і дорогоцінних металів. На цьому фоні в плюсі "відторгувались" акції японських сировинних і торгових компаній. Активні покупки були зафіксовані в машинобудівному секторі, знову ж таки завдяки позитивній статистиці по імпорту КНР.

Акції торгової корпорації Mitsubishi Corp, що займається, зокрема, операціями з металами і нафтою, подорожчали за сесію на 2%. Вартість паперів її конкурента Mitsui & Co виросла на 3%. Котирування сталеливарної і трубної компанії Sumitomo Metal Industries Ltd. підскочили на 5,6% на тлі спекуляцій про збільшення об'ємів випуску японських сталеливарників. Серед машинобудівних корпорацій в лідерах зростання були акції виробника землерийної техніки Komatsu Ltd. (+5,4%) і її конкурента Hitachi Construction Machinery Co. (+2,2%).

Папери національної авіакомпанії, найбільшого в Азії перевізника Japan Airlines Corp. (JAL), обрушилися на 45% на тлі чергового потоку негативних новин, що мають на увазі швидке банкрутство компанії. Японські ЗМІ повідомили, що працівники JAL, що виходять на пенсію, не підтримують плани компанії по скороченню пенсійних виплат, що загрожує розформуванням пенсійного фонду JAL. Ринковий відсоток по облігаціях Japan Airlines злетів минулого тижня до 53%. У ЗМІ з'явилася інформація, що JAL може провести делістінг з Токійської фондової біржі.

Напередодні Токійська фондова біржа не працювала у зв'язку з національним святом - Днем повноліття.

За підсумками торгів 12 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс в порівнянні з попередньою торговою сесією 8 січня на 80,82 пункту (+0,8%) - до 10879,14 пункту. Курс долара до ієни практично не змінився по відношенню до курсу напередодні і склав 92,13 ієни/дол.