ua en ru

Ринок акцій США за підсумками торгів 4 лютого впав більш ніж на 3%.

Ринок акцій США за підсумками торгів 4 лютого 2010 р. впав більш ніж на 3% на тлі негативного макроекономічного фону і не дуже вдалої корпоративної звітності. Індекс широкого ринку S&P 500 знизився за минулу сесію на 3,11%, а в порівнянні з 15-місячним максимумом, досягнутим 19 січня ц.р., він опустився вже на 7,6%.
Dow Jones Industrial Average, що об'єднує котирування акцій 30 найбільших американських компаній, в ході минулої торгової сесії опускався нижче за психологічну позначку в 10000 пунктів і закрився зовсім неподалік від чотиризначного рівня.
Встати в "захисну стійку" інвесторів змусили наростаючі проблеми з державними фінансами на "периферії" єврозони - в Греції, Іспанії і Португалії, а також несподівано слабкі дані по американському ринку праці напередодні ключового звіту з безробіття, який вийде сьогодні. Як напередодні повідомило Мінпраці США, число первинних вимог з виплати допомоги з безробіття за минулий тиждень (по 30 січня 2010 р.) порівняно з показником попереднього тижня несподівано виросло на 8 тис. і склало 480 тис. Це найвищий показник з середини грудня 2009 р. Аналітики очікували, що тижневе число вимог складе лише 455 тис.
Дані по тижневому числу первинних звернень за допомогою з безробіття затьмарили за впливом на ринок звіт про виробничі замовлення в США, що опинився позитивнішим, ніж очікувалося. Обсяг промислових замовлень в США в грудні 2009 р. виріс на 1% порівняно з листопадом, тоді як аналітики очікували зростання даного показника всього лише на 0,3%.
У складі індексу Dow Jones 29 із 30 акцій закрилися на негативній території, і лише паперам виробника мережевого обладнання Cisco Systems вдалося впоратисятися із загальним поспродажем. Лідером зниження став Bank of America, чиї акції впали за підсумками торгів на 5%. Папери найбільшого в США комерційного банку "придавило" повідомлення про те, що генеральний прокурор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо подав цивільний позов проти колишнього генерального директора Bank of America Кеннета Люіса і колишнього фіндиректора Джо Прайса, звинувативши їх в обмані інвесторів в історії із скандальним поглинанням інвестбанку Merrill Lynch в кінці 2008 р.
Акції американського біржового оператора CME Group втратили за сесію 7,8%, після того, як компанія надала непереконливі квартальні результати. Погана звітність зумовила і масивне скидання акцій платіжної системи MasterCard (-10,3%) - квартальний прибуток компанії не виправдав очікування Уолл-стріт.
Події на фондовому ринку останніх тижнів свідчать про те, що американський ринок акцій, схоже, вступив в довгождану фазу корекції - неминучу після торішнього ралі, коли біржові індекси росли практично в режимі "нон-стоп" з березня 2009 р. Проте ніхто не може передбачити, як довго продовжиться ця стадія і біля яких рівнів можлива консолідація.
За підсумками торгів 4 лютого 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 268,37 пункту (-2,61%) - до 10002,18 пункту. Індекс S&P впав на 34,17 пункту (-3,11%) - до 1063,11 пункту, індекс Nasdaq - на 65,48 пункту (-2,99%) - до 2125,43 пункту.