ua en ru

Ринок акцій США 15 березня закрився різноспрямованими змінами індексів напередодні підсумків засідання ФРС.

Фондові торги в США 15 березня 2010 р. завершилися різноспрямованими змінами провідних індексів на тлі побоювань з приводу економіки Китаю і очікувань підсумків засідання Комітету з операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи США. Індекси Dow Jones і S&Р закрилися в символічному плюсі, Nasdaq - в невеликому мінусі.

На ринках знов відродилися побоювання щодо подальшого посилювання грошово-кредитної політики КНР, яке може уповільнити зростання китайської, а, отже, і глобальної економіки. На цьому фоні основний індекс Шанхайської біржі впав напередодні до 5-тижневого мінімуму. Більшість експертів чекають, що китайський Центробанк зробить нові кроки для заборони інфляції, яка загрожує вийти з-під контролю влади.

На хід торгів в банківському секторі зробив вплив законопроект про реформу фінансового регулювання, представлений напередодні головою банківського комітету сенату Крістофером Доддом. Документ, зокрема, передбачає створення в рамках Федерального резерву спеціального агентства по захисту споживачів, яке регулюватиме всю сферу споживчого кредитування. Проте по відношенню до Уолл-стріт цей проект фінансової реформи предстає вельми "беззубим". Після того, як документ був оприлюднений, акції банківського сектору США почали відігравати початкове падіння і у результаті закрилися практично без втрат. Котирування акцій Bank of America залишилися на рівні попереднього торгового дня, котирування J.Р.Мorgan Chase знизилися на 0,2%.

На корпоративному фронті новина про покупку вугільною компанією Consol Energy газодобувних активів Dominion Resources за 3,5 млрд дол. відправила котирування Consol до крутого піке: за підсумками торгів акції Consol втратили більше 10%. У високотехнологічному секторі на негативній території пройшли торги для паперів напівпровідникових компаній, а також для інтернет-гіганта Google (-2,8%), який, за даними ЗМІ, ось-ось закриє свій пошуковий портал в Китаї через конфлікт з урядом країни.

За підсумками торгів 15 березня 2010 р. індекс Dow Jones виріс на 17,46 пункту (+0,16%) - до 10642,15 пункту, індекс S&Р додав 0,52 пункту (+0,05%) і закрився на відмітці 1150,51 пункту. Nasdaq знизився на 5,45 пункту (-0,23%) і склав 2362,21 пункту.