ua en ru

Ринок Форекс: ризиковано і привабливо

Багато запитують, навіщо потрібен Форекс, яку роль він відіграє. Найважливіша економічна роль ринку Форекс полягає у формуванні об'єктивної вартості різних валют. Фактично це безперервний процес, він дає можливість експертам бачити макроекономічну картину і прораховувати різні сценарії через призму зміни попиту на ті чи інші валюти, а приватним інвесторам - заробляти на рухливості курсів.

Валютний ринок Форекс дуже привабливий і водночас дуже ризикований. З його переваг можна виділити доступність (торги проходять цілодобово), високу волатильність, яка дозволяє заробити великі суми деколи за кілька хвилин, високу ліквідність (щоденний оборот торгів перевищує 3 трлн дол.), низьку вартість операцій, а також можливість користуватися кредитним плечем брокера, що дозволяє при невеликих власних вкладеннях отримати великий прибуток.

Крім того, ринок Форекс позбавлений ряду недоліків, характерних для ринку акцій. Падіння однієї валюти неодмінно означає зростання іншої. Тобто на Форекс завжди є що купити і продати. Нарешті, ще одним важливою перевагою Форекс є те, що на цей ринок не може впливати інсайдерська інформація - усі новини тут доступні всім.

Разом з тим скрізь, де є ймовірність отримати високу дохідність, присутні і серйозні ризики, головний з яких - ризик фінансових втрат. Інвестор може буквально за лічені хвилини позбутися всіх вкладених грошей, якщо зробить помилкову ставку. Крім того, ринок Форекс, безумовно, більше підходить для підготовлених інвесторів, які не тільки знають правила і принципи торгівлі, але і в курсі всіх комісій, гонорарів, знижок, націнок і т.д. Також варто відзначити, що торгівля на ринку Форекс проводиться через інтернет, так що обрив зв'язку може призвести до небажаних наслідків для інвестора.