ua en ru

Ринки акцій Європи відкрилися зниженням індексів на тлі ухвалення пакету фінансової допомоги Греції на 110 млрд євро.

Ринки акцій Європи відкрилися 3 травня зниженням провідних індексів на тлі ухвалення міжнародного пакету фінансової допомоги Греції на 110 млрд євро, передає РБК. Інвестори побоюються, що багатомільярдні кредити не убережуть Грецію від банкрутства, але лише відстрочать "годину ікс". У "лідерах" зниження на відкритті торгів знаходяться акції європейських банків. Котирування швейцарського UBS, іспанських Banco Santander, BBVA і Banco Popular впали на відкритті на 0,5-1,7%.

Настрій гравців підірвало і повідомлення Народного банку Китаю про те, що з 10 травня регулятор підвищує норму резервування по депозитах крупних комерційних банків на 0,5 процентного пункту - до 17%. Це вже третє з початку року підвищення резервних вимог китайського ЦБ. Воно недвозначно указує на збільшені ризики розгону інфляції і надування спекулятивних "міхурів" в Китаї.

Окремі папери відреагували на цікаві корпоративні повідомлення. Так, акції британсько-швейцарської гірничодобувної компанії Xstrata подорожчали в Цюріху на 3,9% на тлі повідомлень про те, що найбільший в світі сировинний трейдер Glencore International вивчає можливість злиття з Xstrata з метою створення глобальної видобувної і торгової корпорації.

Папери голландського поштового оператора TNT подешевшали на 2% після того, як компанія представила фінансовий звіт за I квартал 2010 р. Чистий прибуток оператора виріс на 88% - до 143 млн євро, операційний прибуток підвищився на 54% - до 251 млн євро. Проте в TNT заявили, коментуючи результати за I квартал, що бізнес компанії все ще випробовує ризики, пов'язані з нестійкістю глобального економічного відновлення.

Акції норвезького виробника алюмінію Norsk Hydro втратили у вазі 2% після того, як компанія оголосила про придбання алюмінієвих операцій Бразільської Vale за 4,9 млрд дол.

Торги на Лондонській фондовій біржі сьогодні не проводяться у зв'язку зі святкуванням в країні "Травневого дня" (May Day).

Німецький індекс DAX знизився на 17,38 пункту (-0,28%) - до 6118,32 пункту, французький CAC 40 - на 21,10 пункту (-0,55%) - до 3795,89 пункту, швейцарський SMI - на 30,79 пункту (-0,47%) - до 6586,03 пункту. Нідерландський індекс AEX знизився на 1,96 пункту (-0,57%) - до 343,95 пункту.

UBS