ua en ru

Ряд міжнародних організацій по закупівлях ліків порушили зобов'язання перед Україною, – Богомолець

Ряд міжнародних організацій по закупівлях ліків порушили зобов'язання перед Україною, – Богомолець

Деякі міжнародні організації, які виступають посередниками в закупівлі ліків для Міністерства охорони здоров'я України, не виконали свої зобов'язання за укладеними договорами. Таку думку в ході круглого столу на тему "Закупівлі ліків за кошти державного бюджету через міжнародні організації" 7 липня висловила голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

"Деякі міжнародні організації дискредитують міжнародні закупівлі і порушують зобов'язання перед Україною", - заявила вона.


Богомолець і народний депутат Оксана Корчинська, яка також була присутня на цьому круглому столі, є співавторами закону, який зробив можливим участь міжнародних посередників у закупівлі ліків для МОЗу. Проте через шість місяців після фактичного початку роботи цих організацій з закупівлі ліків для України нардепи піддали жорсткій критиці роботу міжнародних посередників.

Так, Богомолець заявила, що британське агентство "CrownAgents" треба викреслити зі списку міжнародних організацій, які можуть проводити закупівлі для України, з причини зриву термінів поставок та невиконання зобов'язань щодо закупівлі. Приміром, сьогодні через зрив термінів постачання українських дітей не можуть продіагностувати на лейкемію.

Крім того, за словами нардепів, CrownAgents закупила ліки з терміном давності менше 50% від загального терміну придатності ліків, що прямо заборонено українським законодавством. "При цьому ціни на ці ліки залишилися колишніми, хоча раніше в таких випадках корпорації робили знижки в мільйони гривень", - обурилася Корчинська. Також вона заявила, що організація закупила майже всі ліки у посередників, а не безпосередньо у виробника, і це призвело до завищення цін.

У свою чергу в. о. міністра охорони здоров'я України Віктор Шафранський зауважив, що говорити про користь або ефективність міжнародних закупівель поки рано, тому що на сьогодні менше 50% препаратів поставлені в Україну. У той же час, він зазначив, що закупівлі МОЗ були завершені ще в березні, і дали економію до 20%.

Нагадаємо, раніше з дослідження активістів стало відомо, що організація ЮНІСЕФ купила базовий препарат від ВІЛ/Сніду "Алувіа" на 3 млн дол дорожче, ніж МОЗ у 2014 році. Організацію CrownAgents раніше також звинувачували в спробі закупити "крейду" з Індії для лікування дітей, хворих на рак, замість надійних ліків.