ua en ru

RWE планує погодити умови постачань газу з Туркменії по Nabucco в I половині 2010 р.

Німецька енергетична компанія RWE планує погодити умови постачань газу з Туркменії для газопроводу Nabucco в I півріччі 2010 р. Про це повідомив директор RWE з постачання і трейдингу Стефан Юдіш, передає Reuters. "Туркменія постійно виражала готовність поставляти не менше 10 млрд куб. м газу щорічно для відправки до Європи. Ми працюємо з компанією "Туркменгаз" з тим, щоб погодити умови постачань газу в I півріччі 2010 р.", - сказав він.

За словами С.Юдіша, технічні деталі постачань все ще обговорюються, проте найрозумнішим він вважає створення 300-кілометрового шельфового газопроводу, який зв'яже Туркменію і Азербайджан. "Створивши потужність у розмірі 10-15 млрд куб. м на рік, він зможе відповідати незаконтрактованому шельфовому видобутку газу Туркменії", - заявив директор RWE. Другий варіант - шельфовий зв'язок між платформами Туркменії і Азербайджану, що використовує існуючу інфрастуктуру. Існують також варіанти проведення трубопроводу через територію Ірану і постачання стислого газу морем, проте вони, за словами С.Юдіша, навряд чи будуть використані.

Будівництво трубопроводу в Каспійському морі ускладнене територіальними суперечками між Туркменією і Азербайджаном з приводу каспійських нафтогазових родовищ, але раніше цього року Ашхабад пообіцяв прагнути до компромісу.

Туркменія планує різноманітити канали експорту газу, після того, як Росія, що була основним клієнтом, припинила закупівлі в квітні 2009 р. Ашхабад виявив особливу зацікавленість в постачаннях газу для проекту Nabucco.

Туркменія видобуває близько 75 млрд куб. м газу на рік і раніше продавала 50 млрд куб. м на рік російському ВАТ "Газпром". У грудні ц.р. Туркменія планує запустити газопроводи до Китаю і Ірану пропускною спроможністю в 6 і 13 млрд куб. м на рік відповідно і планує надалі збільшити їх пропускну спроможність.