ua en ru

Російськомовна "Вікіпедія" закрилася на добу в знак протесту проти закону про чорний список сайтів

Російськомовний розділ інтернет-енциклопедії "Вікіпедія" припинив свою роботу в знак протесту проти ініціативи депутатів Державної думи, що пропонують створити в Росії єдиний реєстр сайтів із забороненою інформацією. Сьогодні, 10 липня, в нижній палаті парламенту відбудуться слухання про внесення поправок до закону про інформацію, який санкціонує появу "чорної діри" в глобальній мережі.

На думку учасників інтернет-проекту, прийняття закону може обернутися появою позасудової цензури в російськомовному сегменті Інтернету, а в перспективі - і закриття доступу до "Вікіпедії" російською мовою. З цієї причини інтернет-енциклопедія припинила роботу близько 00:30 за київським часом в ніч на 10 липня. Очікується, що доступ до порталу буде заблокований протягом доби.

"Спільнота "Вікіпедії" протестує проти введення цензури, небезпечної для вільних знань, відкритих для всього людства. Ми просимо вас підтримати нас у протидії цьому законопроекту", - йдеться в офіційному повідомленні, розміщеному на сайті порталу.

Новий законопроект санкціонує появу чорного списку сайтів, на яких розміщується інформація, що містить небезпечний для дітей контент. У першу чергу, це дитяча порнографія, інструкції по суїциду та інструкції з наркотиків. Варто зазначити, що такі статті російської "Вікіпедії", як "самогубство" або "перманганат калію", запросто можуть потрапити в чорний список.

Процедура включення сайту в чорний список виглядає наступним чином. Наглядовий орган, яким, як очікується, стане Роскомнадзор, покладе на некомерційну організацію обов'язки з моніторингу сайтів з протиправною інформацією. Після виявлення таких сайтів і сторінок НКО буде передавати ці відомості в Роскомнадзор, який, у свою чергу, повинен попередити власника інтернет-ресурсу про виявлення нелегального контенту. Якщо протягом доби той не відреагує і не видалить його, то це повинен буде зробити хостинг-провайдер. Якщо ні ті, ні інші не зробили цього, тоді сторінка потрапляє в чорні списки.

Відомство буде також стежити і за іншим протиправним контентом в Інтернеті, таким як пропаганда війни або розпалювання міжнаціональної ворожнечі. В цьому випадку ресурс будуть включати до реєстру лише за рішенням суду.

Відзначимо, раніше голова профільного комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Олена Мізуліна заявляла, що законопроект може пройти всі три читання у нижній палаті парламенту до кінця весняної сесії, тобто до 15 липня.

Новий закон піддався критиці не тільки з боку активістів "Вікіпедії", але і міністра зв'язку і масових комунікацій РФ Миколи Никифорова. Раніше чиновник заявив, що законопроект потребує доопрацювання. "Ідея законопроекту в частині захисту дітей від небажаної інформації - правильна, але є проблеми з механізмом реалізації, потрібно допрацювати", - розповів міністр. "Важливо запропонувати обгрунтовані пропозиції з доопрацювання до другого читання", - додав Никифоров.

Зазначимо, що тактика протесту, розпочата членами російського співтовариства "Вікіпедії", раніше була апробована їх американськими колегами, які в січні 2012 р. на знак протесту проти введення в США нового закону StopOnline Piracy Act (SOPA - "Про протидію онлайн-піратства") закрили доступ до сайту на добу.