ua en ru

Народжуваність в Україні за 2009 р. зросла на 11,1%, - В.Князевич.

Народжуваність в Україні за 2009 р. зросла на 11,1%. Про це сьогодні на прес-конференції заявив в.о. міністра охорони здоров'я Василь Князевич, передає кореспондент РБК-Україна.

Він підкреслив, що на зростання народжуваності позитивно вплинуло зменшення кількості абортів та збільшення пологів. За його словами, також знизилась загальна смертність населення на 6,1% порівняно з 2008 р. Також спостерігається чітка тенденція до зниження смертності дітей у віці до 17 років.

"Хочу також повідомити, що незважаючи на пандемію грипу А(H1N1), знижено показник і малюкової смертності на 10,6%. Однак хочу зазначити, що цей показник ще є дуже високим і більш ніж удвічі перевищує аналогічні показники країн Західної Європи. Також хочу зазначити, що сфера, яка потребує значних зусиль для врегулювання, це материнська смертність. З 1995 р. її показник набув тенденції до відчутного зниження, проте у 2009 р. померла 131 жінка і це було обумовлене пандемією грипу", - сказав В.Князевич.

За його словами, найбільше занепокоєння викликають регіони, які мають показник материнської смертності 20 і більше випадків на 100 тис. живонароджених. Це такі області як Київська, Кіровоградська, Черкаська, Одеська, Запорізька, Закарпатська та м. Севастополь. При цьому за його словами, не зареєстровано жодного випадку материнської смертності у Житомирській області.

"Також хотів подякувати лікарям Чернівецькій, Сумській та Івано-Франківської областей за хорошу роботу, адже в цих регіонах не було зареєстровано випадків материнських втрат від акушерських ускладнень", - сказав В.Князевич.