ua en ru

Зростання світового виробництва сталевої продукції в 2010 р. прогнозується на рівні 10% в порівнянні з 2009 р.

Зростання світового виробництва сталевої продукції в 2010 р. прогнозується на рівні 10% в порівнянні з 2009 р. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" заявив директор дивізіону вугілля і коксу групи "Метінвест" Володимир Гусак.
"Зростання світового виробництва сталевої продукції в поточному році прогнозується на рівні 10% порівняно з попереднім роком. Позитивна динаміка особливо помітна останніх пару місяців. Українські металурги, за оцінками асоціації "Металлургпром", цього року можуть збільшити випуск чавуну порівняно з минулим роком на 27,2%, до 32,7 млн т, стали - на 28,4%, до 38,2 млн т, прокату - на 30%, до 36,2 млн т. Отже, споживання вугілля, що коксується, і коксу може вирости цього року на 25-30%. При цьому негативний баланс (виробництва і споживання) українського вугілля очікується на рівні 7,8 млн т. Виходячи з цих оцінок, дефіцит високоякісної коксівної сировини до 2019 р. може досягти 20 млн т.", - сказав він.
За його словами, дефіцит високоякісного коксівного вугілля з низьким змістом сірки був завжди. "Але останніми роками він збільшився, оскільки основні російські виробники вугілля увійшли до складу металургійних холдингів. Внутрішнє споживання найбільш цінних марок в Росії суттєво зросло. Гострота дефіциту знижується за рахунок імпорту з Казахстану, проте кардинально це проблему не вирішує. Необхідно ввозити якісне вугілля з далекого зарубіжжя, для чого потрібні глибоководні портові потужності. Вони забезпечать не тільки високу механічну міцність металургійного коксу, але і зменшать реакційну здатність до необхідної величини, підвищать послереакційну міцність. Останнє особливо важливе при використанні технології прямого вдування пилевугільної палива в доменні печі. Разом з тим, за прогнозами, обсягами імпорту низькосірчистого вугілля з Росії і Казахстану збільшуватимуться", - додав В.Гусак.
За його словами, останніми роками основна частина найбільш цінного російського коксівного вугілля перш за все коксівнової групи, споживається виробниками коксу в Росії. До України ж ввозиться в основному низькосірчисте отощаюче вугілля з високим вмістом інертиніта (іноді до 60%). "Для скорочення дефіциту влітку 2009 р. наша компанія поставила високоякісне низькосірчисте вугілля, що коксувалося, за допомогою тієї, що входить до групи "Метінвест", американської компанії UCC. У минулому році були ввезені перші 140 тис. т. Цього року імпорт американського вугілля передбачається в обсязі 300-400 тис. т. У подальші роки постачання швидше за все ростимуть у міру розширення логістичних можливостей", - зазначив він.
В.Гусак додав, що на думку фахівців, глибоководні потужності тільки для прийому вугілля в країну повинні складати не менше 12-15 млн т на рік. Якщо зосередитися на цій проблемі, то такі потужності, за оцінками В.Гусака, можна буде ввести в експлуатацію протягом трьох-чотирьох років.
Відповідаючи на питання про структуру споживання коксівного вугілля підприємствами групи "Метінвест", В.Гусак наголосив, що в шихті коксохімічних заводів "Метінвеста" близько 60% припадає на постачання "Краснодонвугілля", "Павлоградвугілля", і поки відносно невелика кількість - постачання американській компанії UCC. "Частка російського, а останнім часом і казахського вугілля складає до 20%. Решту обсягів компанія купує у українських вугільних підприємств, зокрема у державних. Ми сподіваємося, що після появи додаткових портових перевалочних комплексів частка власного вугілля в загальному обсязі їх споживання підприємствами групи "Метінвест" зростатиме, зокрема за рахунок залучення вугілля UCC, і "Метінвест" зможе забезпечити себе власною сировиною приблизно на 80-85%", - сказав він.