ua en ru

Зростання видобутку нафти в США вдарило по традиційним експортерам нафти

Зростання видобутку нафти в США вдарило по традиційним експортерам нафти в країну. Більше за всіх постраждав головний постачальник "чорного золота" - Канада, яка змушена йти на демпінг, щоб підтримувати попит з боку американців, пише The Wall Street Journal.

У 2012 р. виробницство нафти в США збільшилося на 760 тис. бар., - до 6,5 млн бар. в день. У цьому році, за прогнозом Управління по інформації в галузі енергетики США (EIA), воно вперше з 1992 р. перевищить позначку 7 млн ​​бар. США практично не експортують нафту - незначні поставки здійснюються в Канаду (близько 77 тис. бар. на день), однак практично вся вона повертається назад у вигляді різних нафтопродуктів.

Імпорт нафти в США неухильно йде вниз - в минулому році він склав 8,5 млн бар. в день, тоді як ще в 2006 р. він перевищував 10 млн бар. в день. Президент Барак Обама під час передвиборної кампанії пообіцяв скоротити наполовину імпорт сировини вже до 2020 р. Це видається цілком можливим. За прогнозом EIA, завдяки зростанню видобутку на шельфі США вже в 2017 р. обженуть Саудівську Аравію і стануть найбільшим у світі виробником нафти.

Більше всіх зміни в енергетичному портфелі торкнуться Канаду, для якої США є найбільшим ринком збуту "чорного золота": сусідові іде майже 99% закордонних поставок канадської сирої нафти. У минулому році канадський експорт зріс на 8% - до 2,4 бар. в день (майже 30% всіх зарубіжних поставок цієї нафти в США).

Однак збільшення обсягів досягається за рахунок агресивного зниження цін, а значить, зниження прибутку компаній.

За підрахунками ЦБ Канади, в результаті демпінгу в другій половині року ВВП країни недорахувався надбавки по зростанню в 0,4 в.п., що відчутно для країни, економіка якої зросла за підсумками 2012 р. всього на 1,8%. У січні-лютому канадські виробники постачали американським НПЗ нафту на 40 дол. дешевше, ніж їх колеги із США. Зараз американська нафта торгується за 94 дол. за бар., тоді як канадська - за 80 дол. за бар.

Ситуація для канадських виробників ускладнюється ще й обмеженим числом трубопроводів, які найчастіше виявляються зайняті місцевою нафтою, в результаті чого канадські виробники опиняються другими в черзі.

"Ситуація могла б покращитися, якби американська влада перестала блокувати продовження нафтопроводу Keystone XL, який з'єднав би нафтоносні піски Alberta з НПЗ в Техасі", - сказала РБК daily аналітик IHS Energy Клаудіа Беламіді.

Ті виробники, для яких США залишаються основним ринком збуту, шукають альтернативні способи доставки, збільшуючи поставки по залізниці або морю.

"У результаті Канаді доведеться знизити залежність від США. Вже зараз будуються трубопроводи в Східну Канаду, крім того, розвивають інфраструктуру на Західному узбережжі, щоб звідти експортувати нафту в Азію", - зазначила Беламіді.

Читайте також: Запаси нафти в США з 23 по 29 березня 2013 р. зросли на 2,7 млн бар. - до 388,6 млн бар