ua en ru

Російська біржа РТС почала скорочення своєї частки в капіталі "Української біржі" до 40%.

Російська біржа РТС почала скорочення своєї частки в капіталі "Української біржі" до 40%, повідомляє "Комерсант-Україна" . 6% акцій з її пакету вже запропоновано найактивнішим торговцям біржі, яких відібрали за критерієм найбільшої активності торгів. Лідерами ринку визнані "Трійка Діалог Україна", Dragon Capital і "Проспект Інвестментс", які в сумі отримають майже 3,6%.

Російська фондова біржа РТС виконала умови договору, підписаного в травні 2008 р. із засновниками "Української біржі" (УБ). Як стало відомо, біржова рада УБ 20 листопада затвердила схему розподілу 9% акцій біржі між торговцями і менеджментом. 720 акцій (6%) УБ запропоновано 14 торговцям, що показали найбільші обсяги торгів, до викупу за номінальною вартістю - 1 тис. грн за акцію.

При розподілі акцій враховувалася активність торговців в перші дев'ять місяців роботи біржі: обсяг укладених операцій, кількість операцій, а також днів, коли укладалась хоча б одна операція. Найбільшу кількість акцій отримали "Трійка Діалог Україна" (202 шт.), Dragon Capital (139) і "Проспект Інвестментс" (90).

Критерій активності торгів можна вважати ринковим, але українські реалії дозволяють його обійти, повідомили в Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). За словами одного з членів ДКЦПФР, із звітності комісії виходить, що "Трійка Діалог Україна" і "Проспект Інвестментс" часто укладали між собою ідентичні угоди. "Їх ніхто не обмежує в тому, щоб проводити операції з однаковими обсягами і сумами по 13 разів на день, це не заборонено. Перепроданий кілька разів протягом дня пакет акцій опиняється біля торговця, який на початку дня його продавав, а утримувач отримує роздрук по технічному рахунку тільки в кінці дня, і виходить, що немає переходу прав власності. Платяться тільки витрати на операцію", - пояснив інший чиновник ДКЦПФР. За його словами, середні обсяги таких операцій складали від 8 тис. до 3 млн акцій вартістю від 27 тис. грн до 45 млн грн.