ua en ru

Росія, Білорусь і Казахстан починають роботу з формування Єдиного економічного простору.

Росія, Білорусь і Казахстан починають роботу з формування Єдиного економічного простору (ЄЕП), запланованого як наступний етап інтеграції трьох країн після створення Митного союзу (МС), пише РБК daily.

Одне з ключових питань - нагляд і стандартизація - обговорюватиметься вже наступного тижня. Трибічна комісія з цих справ вже сформована і 25 березня приступить до перших консультацій, повідомив вчора заступник голови Мінпромторгу РФ Володимир Саламатов. Для цих цілей у Москві проводиться спеціальна конференція "Техрегулювання-2012". "Наша мета - сумістити все краще, що накопичене нашими країнами, в якусь нову модель", - говорить чиновник.

Синхронізацію полегшить той факт, що Росія цього року почала активно "імпортувати" іноземні техрегламенти, зокрема з Білорусі і Казахстану. Минулого тижня прем'єр РФ Володимир Путін підписав із цього приводу відразу два документи: перший переносить на російський грунт 13 техрегламентів з Казахстану, а другою (програма розвитку техрегламентів) наказує скопіювати один білоруський регламент і десять європейських. Ще 38 техрегламентів розробляються спільно по лінії ЄврАзЕС, і до цього списку можуть додатися ще 11 білоруських напрацювань.

Тим часом належить гармонізувати і фітосанітарні норми, які останніми роками дозволили головному санітарному лікареві Росії Геннадієві Оніщенку вводити заборону на імпорт польського м'яса, молдавських і грузинських вин, води Боржомі і навіть білоруського молока. І якщо у міру врегулювання політичних конфліктів бар'єри для польських, молдавських і, тим більше, білоруських товарів зникли, то для грузинських виробників російський ринок закритий.

Втім, навіть за відсутності митних кордонів у рамках МС Росія зуміє захистити свою територію від небажаних товарів, заявив вчора В.Саламатов. "У будь-якій країні головний санітарний лікар може ухвалити екстрене рішення щодо захисту ринку від того або іншого виду продукції, і ця практика повинна зберегтися, - сказав він. - Уряд зараз розглядає технологію ухвалення таких рішень і, можливо, що така функція буде передана від Росспоживнагляду Міністерству охорони здоров'я та соціального розвитку".