ua en ru

Росія пред'явила Казахстану "космічний ультиматум" на 500 млн дол

Міністерство закордонних справ Росії направило Казахстану офіційну ноту щодо ситуації з використанням космодрому Байконур. Звернення надійшло напередодні офіційного візиту глави МЗС Казахстану Ерла Ідрісова, пишуть російські ЗМІ.

Москва пред'явила Астані ультиматум, перерахувавши перелік заходів, на які Росія готова піти у випадку, якщо Казахстан не перегляне своє рішення про обмеження космічних запусків з космодрому.

Нагадаємо, в грудні 2012 р. Астана затвердила план запусків з Байконуру на наступний рік, скоротивши кількість стартів ракети-носія "Протон" до 12 замість колишніх 14 стартів. Крім того, затверджена урядом постанова закріплює, що "старти космічних апаратів, що передбачають використання нового району падіння відокремлюваних частин ракет-носіїв типу "Союз", можуть здійснюватися тільки після підписання та набуття чинності відповідного міжнародного договору".

Тепер Росія загрожує Казахстану припиненням співпраці за всіма спільним космічним проектам, зокрема за програмою "Дніпро" і "Байтерек".

Коментуючи ноту МЗС, в Роскосмосі заявили, що обмеження числа запусків ракети-носія "Протон-М" не дозволить Москві виконати свої зобов'язання по п'яти комерційним програмам, що обернеться розірванням міжнародних контрактів і змусить Росію виплатити замовникам до 500 млн дол.

У російському МЗС поки не змогли прокоментувати ситуацію. Астана також зберігає мовчання з вказаного питання.

Читайте також: Туреччина направила Сирії ноту протесту у зв'язку зі збитим винищувачем