ua en ru

Ярославський починає погашати накопичений "силовиками" борг по зарплаті працівникам ХТЗ, - прес-служба

Ярославський починає погашати накопичений "силовиками" борг по зарплаті працівникам ХТЗ, - прес-служба

На Харківському тракторному заводі (ХТЗ) починають виплату заборгованості по заробітній платі працівникам підприємства, накопиченої за 4 місяці, поки завод простоював "через дії силових структур". Про це йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

Наголошується, що до кінця поточного тижня з цією метою заплановано переведення першого траншу в сумі 10 млн гривень. Решта суми буде виплачена до кінця серпня 2016 року.


Юристи заводу наголошують, що заробітна плата як елемент ринку праці є, зокрема, статтею витрат на виробництво, і включається в собівартість продукції, прибуток від продажу якої формується фонд оплати праці. Тобто у відповідності з економічною логікою функціонування промислових підприємств погашення заборгованості по заробітній платі було принципово неможливе.

"Як відомо, на підставі порушених кримінальних проваджень, було арештовано майно і всі банківські рахунки підприємства - діяльність заводу була повністю паралізована, за 4 місяці простою, з конвеєра заводу не зійшов жоден трактор, припинено відвантаження готової продукції, постачання комплектуючих і матеріалів від майже сотні українських підприємств... До початку серпня 2016 р. рахунки підприємства були заблоковані арештами, накладеними в межах виконавчого провадження, які були скасовані постановою державного виконавця від 28.07.2016 р. на підставі постанови про затвердження плану досудової санації. Зазначені арешти, крім іншого, позбавляли підприємство можливості виплатити заробітну плату", - йдеться в повідомленні на сайті ХТЗ.

Проте, за даними ХТЗ, завдяки винесеною 5 серпня 2016 р. постановою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова Муратової Світлани Олександрівни про скасування арештів, накладених на всі рахунки заводу в рамках кримінального провадження, ситуація почала змінюватися на краще.

"Ця постанова крім іншого, дає можливість АТ "ХТЗ" почати погашення заборгованості по заробітній платі, після отримання всіма банками оригіналу цієї постанови (орієнтовно 12.08.2016 р.), Та, в разі якщо слідчі і податкові органи не виступлять з ініціативою запровадження нових арештів, перешкоди для виплати заробітної плати будуть усунені і після більше 4х місяців вимушеної відпустки, співробітники зможуть вийти на свої робочі місця", - повідомляють юристи підприємства.

Раніше на сайті прес-служба ХТЗ повідомила, що "10 млн грн заборгованості по заробітній платі, яка виникла за час простою підприємства через дії силових структур, планується погасити вже до кінця наступного тижня, а всю суму (близько 20 млн грн) до кінця місяця". Зазначалося, що необхідні кошти виділить власник контрольного пакету акцій ХТЗ Олександр Ярославський. За повідомленням заводу, сума виділених коштів значно перевищує наявний залишок на банківських рахунках підприємства - 306 тис. грн, що еквівалентно 15 % "накопиченої в результаті дій "силовиків" заборгованості.