ua en ru

RoboForex: Італійців накрила нова хвиля політичної кризи

В Італії, яка ще на початку року висіла на волосині від повномасштабної кризи, все з більшою силою розгорається політична боротьба. Екс-прем'єр Сільвіо Берлусконі серйозно має намір повернутися до влади і ось вже який місяць практично в щоденному режимі займався критикою уряду Маріо Монті. В результаті, останній подав у відставку, що призвело до автоматичного розпуску парламенту, і тепер місце глави кабінету міністрів знову стало вакантним. Вибори відбудуться вже навесні наступного року.

Причому, якщо раніше Монті відкидав можливість продовження кар'єри на посаді прем'єра, то тепер він, схоже, не має наміру здаватися так просто. Монті вже опублікував свою програму подальшого розвитку країни. Серед іншого, він пропонує прийняти новий антикорупційний закон і піти на велику лібералізацію економіки. Основною метою проголошено скорочення рівня боргу по відношенню до ВВП з нинішніх 120% (один з найвищих показників в Європі) до 60%, тобто рівно в два рази.

Основу майбутнього відновлення економіки Монті бачить в міцних державних фінансах. Для скорочення боргового навантаження передбачається форсувати приватизацію і продати ряд держпідприємств. Якщо якась із політичних партій підтримає його план, він буде готовий повернутися в уряд. Однак, від безпосередньої участі у виборах Монті вже відмовився. Отже, його повернення можливе буде лише у тому випадку, якщо ряд партій зможуть виробити компроміс, що включає в себе прем'єрське крісло для Монті.

Агресивна риторика Берлусконі може обернутися для нього поразкою на виборах, оскільки саме його політика багато в чому привела до нинішніх проблем. Навряд чи він зможе в четвертий раз перемогти на виборах, принаймні, останні соцопитування показують падіння рейтингів. Незважаючи на агресивну політику Монті підвищення податків, багато в Італії розуміють необхідність таких кроків. У всіх на увазі приклад сусідньої Греції, який італійцям зовсім не хочеться повторювати, що може покласти край електоральних перспектив Берлусконі.