ua en ru

Rio Tinto і Chinalco ведуть переговори з сумісного видобутку залізняку в Гвінеї.

Rio Tinto і Chinalco ведуть переговори з сумісного видобутку залізняку в Гвінеї, повідомила австралійська газета The Business Day, пише РБК daily.

Компанії обговорюють створення спільного підприємства вартістю 12 млрд дол. СП розроблятиме родовище Симанду, яке може увійти до трійки найбільших в світі разом з австралійським Pilbara і Бразільським Carajas. Переговори продовжаться в ході візиту гендиректору Rio Tinto Тома Альбанеза до Китаю в майбутні вихідні.

У Rio Tinto поки не готові коментувати спільну роботу з Chinalco в Гвінеї. Представник компанії послався на відсутність офіційної заяви із цього приводу.

За даними австралійських ЗМІ, на первинній стадії розробки проекту його фінансування проводитиме китайська сторона, Rio Tinto же буде старшим партнером в СП і вести розробку родовища. Якщо операція відбудеться, то африканське СП може послужити хорошою альтернативою спільному підприємству між Rio Tinto і ВНР Billiton по розробці родовища залізняку в Австралії, вважають аналітики. В даний час партнери ніяк не можуть добитися дозволу на створення цього СП (вартістю 116 млрд дол.) з боку європейських регуляторів.

Відносини між КНР і Rio Tinto сильно зіпсувалися торік. Керівництво Rio Tinto не хотіло йти на поступки китайським металургам в питаннях ціни на залізняк, що поставлявся, крім того, регулюючі органи заборонили збільшення частки Chinalco в капіталі Rio з 9 до 18%.

Китайці ж влітку минулого року заарештували главу місцевого офісу Rio і ще трьох співробітників компанії по звинуваченню в промисловому шпигунстві і хабарстві. Втім, з початком цього року сторони пішли назад. Недавно Том Альбанез назвав відносини з Китаєм пріоритетними для компанії. У свою чергу китайська влада перестала піддавати Rio Tinto критиці і показала, що не відмовилася від планів по співпраці. Зокрема, керівництво Chinalco на початку року заявило, що бажає отримати місце у складі ради директорів австралійської компанії.