ua en ru

РФ і Туреччина домовилися про будівництво НПЗ на кінці нафтопроводу Самсун - Джейхан.

Росія і Туреччина домовилися про будівництво нафтопереробного заводу (НПЗ) на кінці нафтопроводу Самсун - Джейхан з метою реалізації нафтопродуктів. Про це повідомив журналістів міністр енергетики РФ Сергій Шматко.
"Надихає, з якою швидкістю учасники нафтопроводу обговорюють перспективи проекту", - зазначив С.Шматко. Він нагадав, що недавно в Мілані обговорювалося питання, що стосуються нафтопроводу. Нагадаємо, 19 жовтня ц.р. Росія, Туреччина і Італія підписали угоду про будівництво нафтопроводу Самсун-Джейхан. Від імені Росії угоду підписали віце-прем'єр Ігор Сєчін і міністр енергетики Сергій Шматко. Від Туреччини свій підпис під угодою поставив міністр енергетики Танер Йілдиз, а від Італії - міністр економічного розвитку Клаудіо Скайола. Крім того, готовність взяти участь в проекті будівництва нафтопроводу виказав Казахстан.
В той же час компанії ENI, Calik Holding, ВАТ "Транснефть" і ОАО "Роснефть" підписали меморандум про взаєморозуміння, в якому обумовлені умови участі в проекті російських компаній.
Того ж дня Росія і Туреччина підписали міжурядовий протокол про співпрацю в нафтовій сфері. Даний документ, зокрема, передбачає створення робочої групи для вивчення ресурсної бази і транспортного маршруту проекту нафтопроводу Самсун-Джейхан.
Будівництво нафтопроводу Самсун-Джейхан дозволить зняти навантаження, пов'язане з транспортуванням нафти з чорноморських проток. Як очікується, вартість проекту складе 4 млрд дол., а їх повне фінансування здійснюватиме ENI. Ресурсною базою нафтопроводу стануть казахстанські родовища Кашаган і Карачаганак, які розробляє італійська компанія.