ua en ru

РФ закрила повітряний простір за добу до трагедії з МН17, - Forbes

РФ закрила повітряний простір за добу до трагедії з МН17, - Forbes Фото: МН 17 (youtube.com DELFI Video)

У Россі також не пояснюють причину такого раптового рішення

За добу до трагедії з літаком МН17 Росія вела заборону на польоти авіації в суміжному з Донбасом повітряному просторі. Про це повідомляє російський Forbes, посилаючись на звіт Ради з безпеки Нідерландів.

Таким чином, заборона почала діяти з опівночі 17 липня, тобто в день, коли був збитий пасажирський лайнер, який летів рейсом MH17.

"Росія раптом, в ніч на 17 липня 2014 року, ввела обмеження випуском документа NOTAM UUUUV6158 / 14 для польотів цивільної авіації свій суміжний з Україною російський повітряний простір в зоні відповідальності Ростовського зонального центру єдиної системи організації повітряного руху аж до висоти понад 16 кілометрів (до ешелону FL530), що можна порівняти з максимальною висотою поразки зенітного ракетного комплексу "Бук" (близько 18 кілометрів). І вже через 17 годин 20 хвилин над суміжній з Росією територією України якийсь ЗРК "Бук" збиває малайзійський Боїнг з пасажирами ", - йдеться в статті.

Згідно з інформацією видання, під час розслідування Рада з безпеки Нідерландів звернувся до РФ за роз'ясненнями причин введення обмежень на польоти цивільної авіації в зоні відповідальності Ростовського зонального центру єдиної системи організації повітряного руху. У Росавіації відповіли, що це було зроблено з метою "узгодження обмежувальних заходів з прилеглим повітряним простором України".

Однак видання зазначає, що узгодження не вийшло, оскільки Україна закрила повітряний простір до висоти 9454 метра (ешелон FL320), а Росія - до набагато більшої висоти - 16150 метрів.

Також зазначається, що на питання голландських експертів DSB про конфлікт висот, російська сторона не надала відповідь.

"На питання голландських експертів DSB про очевидний "конфлікті висот" двох заборон (FL320 на захід від російсько-українського кордону і FL530 на схід), тобто про причини введення Росією заборони вищим за український, і саме до висоти понад 16 кілометрів - Росія так нічого і не відповіла", - повідомляється в статті.

Нагадаємо, винні в катастрофі МН17 можуть бути засуджені заочно.