ua en ru

РФ 23 вересня передасть Польщі копії матеріалів справи про розстріл поляків у Катині

Російська Федерація 23 вересня 2010 р. передасть Польщі копії матеріалів кримінальної справи в 20 томах про розстріл польських громадян у Катині. Про це повідомили в управлінні взаємодії зі ЗМІ Генеральної прокуратури РФ, передає РБК.

Церемонія передачі відбудеться у Генеральній прокуратурі. У відомстві відзначили, що "матеріали передаються в рамках виконання Генпрокуратурою Росії запиту польської сторони про надання правової допомоги".

У травні ц.р. президент РФ Дмитро Медведєв передав польській стороні додаткові матеріали по Катинській справі, складає 67 томів. У ході зустрічі з виконуючим обов'язки президента Польщі Броніславом Коморовським російський президент заявив, що розсекречення матеріалів по цій справі буде продовжено.

Наприкінці 1930-х рр. в результаті політичних репресій під селом Катинь Смоленської області загинула велика кількість радянських громадян, в 1940 р. там були розстріляні польські офіцери, а пізніше нацистськими окупантами було розстріляно багато бійців Червоної армії. Відповідальність за злочини у Катині була визнана керівництвом СРСР лише 13 квітня 1990 р., коли винними у трагедії були названі нарком внутрішніх справ СРСР Лаврентій Берія і його підлеглі. У загальній складності радянські органи розстріляли близько 22 тис. польських солдатів і офіцерів. У Польщі багато хто як і раніше вважають, що факти у справі Катині досліджені недостатньо. Розслідування Генеральної прокуратури Росії у даній справі було припинено в 2004 р.