Реставрація купола Капітолію вартістю 60 млн дол. розпочнеться навесні 2014 р

Навесні наступного року стартує перша з 1960 р. реставрація купола над будівлею Капітолію США, передає Associated Press.

Навесні наступного року стартує перша з 1960 р. реставрація купола над будівлею Капітолію США, передає Associated Press.

Підготовка до реконструкції почалася перед новорічними святами. Американські власті закрили купол для відвідування туристів, а робітники почали зводити будівельні конструкції.

Очікується, що ремонт займе близько двох років і обійдеться бюджету в 60 млн дол. Робітники повинні будуть накласти кілька шарів нової фарби, залатати понад 1 тис. тріщин і відламаних шматочків.

Сам купол Капітолію, подібно матрьошці, складається з двох куполів - зовнішнього і внутрішнього. В порожнині між ними пролягає мережа чавунних розпірок, які реставратори і будуть розбирати в першу чергу. "Зараз ніхто не робив купол з чавуну - швидше з металу і скла. Але це символ нашої країни, ікона, яку потрібно зберегти", - заявив один з інженерів проекту реставрації Кевін Хільдебранд.

Основна частина робіт буде проходити вночі і у вихідні дні. Однак організатори реставрації обіцяють, що купол Капітолію, нехай навіть і частково закритий будівельними лісами, буде освітлюватися урочистій ілюмінацією, як і завжди.

Проект реставрації купола Капітолію почав розроблятися відразу після завершення ремонтних робіт на Монумент Вашингтона. Обеліск заввишки 169 метрів близько двох років був обнесений будівельними лісами - робочі реставрували його після землетрусу у Вірджинії в серпні 2011 р.

Нагадаємо, експерти компанії Cushman & Wakefield прогнозують, що світовий обсяг інвестицій у комерційну нерухомість у 2014 р. поб'є семирічний рекорд. У 2013 р. зростання інвестицій в Американському регіоні показав найвищі результати. США виступили драйвером зростання.