ua en ru

Рішення вищих спеціалізованих судів не можуть бути оскаржені в касаційному порядку у ВСУ.

Рішення вищих спеціалізованих судів (Вищого господарського суду та Вищого адміністративного суду) не можуть бути оскаржені в касаційному порядку у Верховному суді України. Таке рішення оприлюднив голова Конституційного суду України Андрій Стрижак, передає кореспондент РБК-Україна.

Він пояснив, що рішення вищих спеціалізованих судів не можуть бути переглянуті в касаційному порядку Верховним судом, оскільки самі ці суди є касаційною інстанцією, а двічі переглядати в касаційному порядку справи не дозволяється Конституцією.

Конституційний суд вирішив в аспекті конституційного подання: визначення у положенні пункту 8 частини 3 статті 129 Конституції, як однієї з основних засад судочинства "забезпечення... конституційного оскарження суду" у системному зв'язку з положеннями частини 1 ст. 8, ст. 125 Основного закону України означає лише одноразове конституційне оскарження та перегляд рішення суду; законом можуть бути передбачені й інші форми оскарження та перегляду рішень судів загальної юрисдикції; визначення у частинні 3 ст.125 Конституції вищих судів як вищих судових органів спеціалізованих судів означає, що вищі суди здійснюють на підставах і в межах встановлених законами про судочинство, повноваження суду касаційної інстанції стосовно рішень відповідних спеціалізованих судів; визначення у ч.2 ст. 125 Конституції Верховного суду України як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції означає, що конституційний статус Верховного суду не передбачає наділення його законодавцем повноваженням суду касаційної інстанції щодо рішень вищих спеціалізованих судів, які реалізують повноваження касаційної інстанції.

Нагадаємо, 46 народних депутатів України звернулися до КСУ з поданням щодо офіційного тлумачення термінів "найвищий судовий орган", "вищий судовий орган", які містяться у статті 125, терміна "касаційне оскарження", який міститься у статті 129 Конституції України.

Народні депутати просили також роз'яснити: "чи означає, що конституційний статус Верховного Суду України як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції наділяє його конституційним повноваженням здійснювати наступний після Вищого господарського та Вищого адміністративного судів України касаційний перегляд і перегляд за винятковими обставинами рішень господарських та адміністративних судів; чи означає передбачена пунктом 8 частини третьої статті 129 Конституції України така основна засада судочинства, як "касаційне оскарження рішення суду", тільки одноразове оскарження; чи означає закріплений в частині третій статті 125 Конституції України статус вищих спеціалізованих судів - вищих судових органів, що вони є остаточною процесуальною касаційною інстанцією щодо оскарження рішень місцевих і апеляційних господарських та адміністративних судів; чи є оскарження до Верховного Суду України рішень адміністративних судів за винятковими обставинами їх повторним касаційним оскарженням; чи є перегляд Верховним Судом України судових рішень за винятковими обставинами в адміністративному судочинстві самостійною конституційною засадою судочинства; чи можна в законах України передбачати (встановлювати) інші форми оскарження рішень судів загальної юрисдикції, крім тих, що встановлені в Конституції України як засади судочинства - апеляційне і касаційне оскарження".