ua en ru

Рішення КСУ щодо призначення суддів на адмінпосади може призвести до паралічу всієї судової системи України, - народний депутат.

Сьогоднішнє рішення Конституційного суду України (КСУ) щодо того, що Рада суддів України (РСУ) має право тільки рекомендувати призначення суддів на адміністративні посади, призведе до проблем у всій судовій системі. Про це РБК-Україна заявила заступник голови комітету Верховної Ради (ВР) з питань правосуддя Олена Шустік.

«До цього рішення РСУ один раз на місяць своїм рішенням призначала суддів на адміністративні посади. І всі міжнародні спостерігачі підтвердили, що через цю процедуру голови судів таі їх заступники стали більш незалежними, зокрема, від політиків», - сказала О.Шустік.

Тепер же, за її словами, абсолютно незрозуміло, за яким механізмом призначати суддів на адмінпосади. «Я впевнена, що КСУ виконав політичне замовлення. Особливо, враховуючи те, що КСУ прийняв це рішення з небувалою швидкістю і 22 грудня, коли закінчувався термін повноважень розділу Вищого адмінсуду України (ВАСУ) Олександра Пасенюка. Але тим самим виконано політичне замовлення не тільки по О.Пасенюку, але й по голові Вищого хозсуду України (ВХСУ) Сергію Демченко, який давно досяг пенсійного віку», - підкреслила депутат.

Вона додала, що її думка про політичний характер рішення КСУ підтверджує і роль, яку адмінсуди і ВАСУ, зокрема, гратимуть на майбутніх виборах Президента України. Нагадаємо, що саме адмінсудам відведено право розглядати і опротестовувати результати виборів як на окремих ділянках, так і по всій країні.

Також, на думку О.Шустік, рішення КСУ через невеликий проміжок часу може привести до колапсу всієї судової системи. «У голів судів та їх заступників будуть закінчуватись терміни повноважень, а механізму призначення не буде. І суди - не тільки в адміністративній вертикалі - будуть обезголовлені», - впевнена депутат.