ua en ru

Рентабельність підприємств теплогенерації в Україні в 2009 р. склала -4,3%, - П.Омельяновський.

Рентабельність підприємств теплової генерації в Україні в 2009 р. склала -4,3%, в порівнянні з +2,8% у 2008 р. Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" повідомив президент НАК "Енергетична компанія України" Петро Омельяновський.
Він також повідомив, що загальний збиток підприємств теплової генерації в 2009 р. склав 958 млн грн.
"Загальний збиток склав 958 млн грн. При цьому збиток від виробництва електроенергії - 695 млн грн. Результати I кварталу, до речі, будуть ще більш шокуючими. Боюся, ми наздоженемо за розміром збитку першу половину 2009 р. Такого не було ніколи, щоб підприємства теплової генерації продавали свою продукцію нижче собівартості. Рентабельність минулого року склала -4,3% в порівнянні з +2,8% у 2008 р. ", - заявив П.Омельяновський.
Головною причиною збитків він назвав не подорожчання газу, а мораторій на підвищення оптової ринкової ціни (ОРЦ) електроенергії і зростання цін вугілля у вересні 2008 р.
"Всі проблеми електроенергетики за минулі два роки, по суті, лягли на плечі теплових генерацій. Для ТЕС тариф формувався за залишковим принципом. Зараз нам потрібно терміново вжити заходів зі стабілізації ситуації", - підкреслив П.Омельяновський.