ua en ru

Реєстр донорів для трансплантації органів в Україні буде створено у 2018 році, - нардеп

Реєстр донорів для трансплантації органів в Україні буде створено у 2018 році, - нардеп Фото: Ольга Богомолець (facebook.com-olgabogomolets)

Створення такого реєстру дозволить Україні доєднатись до міжнародних баз даних

Для початку дії ухваленого закону про трансплантацію органів вже у 2018 році буде створено спеціальний реєстр донорів. Про це повідомила голова комітету Верховної ради України з питань охорони здоров'я, народний депутат Ольга Богомолець, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Богомолець, створення такого реєстру дозволить Україні доєднатись до міжнародних баз даних.

"Кожен абзац закону виписувався разом з Генеральною прокуратурою, Міністерством внутрішніх справ, та працівниками МОЗу. Над цим законом працювали два роки. Реєстр має бути зроблений в цьому році - у 2018, кошти мають бути закладені в бюджет, адже трансплантація без фінансування не відбудеться. В наступному році цей закон (з 2019 року, - ред.) вже входить в дію. Створення баз даних дозволить Україні доєднатись до міжнародних реєстрів", - заявила вона.

Нардеп наголосила, що в Україні близько 5 тисяч осіб потребують трансплантації органів.

"За останні 10 років ми витратили 2 мільярди гривень на лікування закордоном. А за 2013-2015 ми заплатили 2,5 мільйони доларів і зробили 8 трансплантацій кісткового мозку, декілька трансплантацій нирок і печінки. За ці самі гроші ми зможемо зробити тисячі операцій тут в Україні. Потреба сьогодні в операціях у нас 5 тисяч. Потенційних донорів наразі значно більше", - заявила Богомолець.

Нардеп також зазначила, що обов’язковою умовою цього законопроекту є згода людини або родичів загиблого, щоб органи могли використовуватись для трансплантації.

"Трансплантація - це виключна прерогатива держава, лише держава буде контролювати і реєстр донорів, і реєстр реципієнтів. Трансплантації будуть робитись виключно в тих клініках, які будуть для цього акредитовані МОЗом", - додала Богомолець.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна рада України підтримала в другому читанні законопроект №2386а-1, яким пропонується дозволити трансплантацію органів після смерті донора за умови, що він заздалегідь надав письмову згоду на трансплантацію.